Religie

Care sunt cele 7 “porunci” ale Postului Paştelui

Postul Paștelui durează 40 de zile, fiind cel mai lung din an. La această perioadă se adaugă și Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare). Perioada postului este una deosebit de importantă pentru credincioși, care trebuie să se curețe atât sufletește, cât și trupește.

În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalice. Mai mult, aceștia trebuie să se înalţe sufletește prin rugăciune alături de fapte bune.

În calendarul bizantin Postul Mare începe în lunea de după Duminică izgonirii lui Adam din rai, iar cel latin cu Miercurea Cenușii.

Așa cum bine se știe, postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

1. Nu fi lacom. Chiar dacă ești mai strângăreţ de fel și îți este frică de ziua de mâine, în Postul Paștelui trebui să dai dovadă de mai multă bunătate și înțelegere față de cei din jur. În Post, ne limpezim mintea pentru lucrarea spirituală, iar păcate precum lăcomia ne urâţesc sufletul în fața Domnului.

2. Nu consuma carne și alte preparate de la animale și nu bea alcool, în afară de zilele cu dezlegare la vin, în care, evident, poți consuma doar băutură din struguri. Hrana în sine nu este rea, însă trebuie să ne jertfim în fața Domnului mai ales când consumăm carne din făpturi pe care tot El le-a creat.

3. Nu face paradă cu succesele tale. Chiar dacă ai o viață abundență, în Postul Paștelui ostentația este văzut ca un păcat capital.

4. Nu cânta și nu dansa. Postul Paștelui ne amintește de răstignirea lui Hristos pe cruce, iar chiuitul și petrecăritul într-o astfel de perioadă este la fel cu veselirea la o înmormântare. Când mergi la înmormântare, respecți trecerea în neființă a celui îngropat și durerea pe care o simt apropiații.

5. Nu vorbi prea mult. Evita discuțiile sterile și logoreea din plictiseală căci acestea te duc cu pași mărunți și siguri la bârfă.

6. Nu te uita la televizor dacă acolo vei găsi numai indecenţă și violență. În tradiția rusească, postul ochilor este la fel de important precum cumpătarea în față meselor îmbelșugate.

7. Nu uita să te rogi și să mergi la biserică. În Postul Paștelui, Biserica săvârşeşte Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, în zilele de miercuri și vineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *