Sanatate

CARDURI DE SANATATE – Cheltuielile pentru viitoarele carduri nationale vor fi acoperite din bugetul de stat

Ministerul Sanatatii va sustine de la bugetul de stat cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si scutirea cetatenilor de la plata acestui document, se arata intr-un comunicat de presa.

Guvernul Romaniei a aprobat azi, 27 iunie, ordonanta de urgenta pentru modificarea Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Conform actului normativ, pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate se va incheia un contract intre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu C.N. “Imprimeria Nationala” SA.

Intentia Ministerului Sanatatii este aceea de a asigura pentru toti cetatenii cardul national de sanatate care, impreuna cu reteta electronica si dosarul electronic, fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemului de asigurari de sanatate.

‘Aveam semnale ca nu toti asiguratii ar fi fost de acord sa plateasca producerea cardului. Din aceasta cauza, am discutat cu reprezentantii Ministerului de Finante si am gasit o solutie financiara prin care sa suportam de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel incat sa ne asiguram ca toti cetatenii vor primii acest card’, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Conform informatiilor primite din partea reprezentantilor CNAS, producerea cardului national de sanatate va incepe din luna august a.c.

Lunar, Imprimeria Nationala va putea produce 1 milion de exemplare. Costul unui card se estimeaza la aproximativ 2 euro.

Cardul national de sanatate se va emite pentru dovedirea calitatii de asigurat si poate fi utilizat numai pe teritoriul Romaniei.

Acesta va cuprinde date privind istoricul medical al pacientului si va fi utilizat in tot sistemul medical, de la medicul de familie, spital, farmacie pana la sistemul de urgenta.

Sursa: Agerpres