Actualitate

Capital Tineretului din România – proiecte inovative pentru tinerii din Baia Mare

 

În cadrul unei conferințe de presă susținută in 13 noiembrie, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș,  a făcut publice  proiectele care se vor derula în perioada  în care municipiul Baia Mare va fi Capitala Tineretului din România. Acestea urmeaza sa dezvolte segmente de activitate, de la IT la turism, însă cu înclinare către tinerii băimăreni și cei plecați din municipiu.

Astfel,  imediat ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare și modernizare, Clubul Phoenix va fi un adevărat centru pentru tineret, care să arate că tinerii pot să gestioneze astfel de spații și pot să le dea viață. Din seria proiectelor propuse pentru a fi derulate în cadrul Capitalei Tineretului din România, nu a fost uitat nici mineritul, segment care a dus la dezvoltarea municipiului Baia Mare în epoci demult uitate. Acest domeniu de activitate a fost readus în actualitate și modificat, raportat fiind la generația tânără.

„Îmi doresc foarte mult ca Baia Mare să aibă un prim centru, la nivel european, în care să înglobăm atât activități cât și aspecte legate de cazare și petrecere a timpului liber, în zona Minei Herja. Nu uit proiectele pe care le am în minte și nu renunț la acestea. Am discutat deja cu reprezentanții Ministerului Economiei și cei ai companiei Remin pentru preluarea tuturor activelor de la Mina Herja și să facem acest proiect acolo. Îmi doresc foarte mult ca împreună cu partenerii noștri din organizațiile și asociațiile de tineret să gândim, raportat la faptul că suntem în Maramureș și pentru că totuși chiar dacă suntem o generație mai tânără nu uităm tradițiile și rădăcinile noastre, să facem în zona adiacentă municipiului Baia Mare un sat turistic pe care să îl oferim celor tineri care vin din țară sau străinătate și își doresc locuri de cazare și activități într-un spațiu care să fie raportat la tradițiile și istoria noastră. Îmi doresc să fie un spațiu prietenos cu un anumit caracter romantic. Într-o altă perspectivă, având în vedere că am inaugurat într-o primă fază Colonia Pictorilor ne dorim să oferim, pentru că este o emblemă a municipiului Baia Mare, spații de creație, respectiv de cazare pentru cei care în mod itinerant își doresc să vină pentru o perioadă de timp în Baia Mare pentru a face diverse tipuri de activități, relevante și pentru noi pentru a reînvia spiritul Coloniei de Pictură și pentru a le arăta, în special celor care sunt plecați din Baia Mare, că Baia Mare este casa lor și îi așteaptă cu ușile deschise spre ei ‘ a spus primarul  Cătălin Cherecheș,

IT-ul este unul dintre domeniile de activitate care „ a furat” municipiului Baia Mare aproximativ 200 de tineri. Plecați la studii în inima Transilvaniei, la Cluj, studenții nu s-au mai întors acasă pentru a munci în comunitatea pe care o reprezintă. Odată cu distincția de Capitala Tineretului din România, Administrația Publică Locală va implementa un proiect important care să creeze condiții de viață pentru acești tineri pasionați de tehnologie. Acest proiect va fi implementat pe o suprafață de aproximativ 300 de hectare, în zona pășunii Văratec, unde împreună cu societățile importante de IT din Transilvania, autoritatea locală va realizat un IT City. În cadrul acestuia va fi construit un cartier de locuințe, zone de lucru, școli, grădinițe, spital, zone de sport și agrement.

Cătălin Cherecheș a mai arătat că nva fi realizat și un proiect inovativ în domeniul turismului, inițiativă care va permite tinerilor accesarea de pachete turistice la prețuri modice.

Municipiul Baia Mare va susține aceste proiecte printr-un sprijin financiar în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. La acestea sumă se adaugă 50.000 de euro oferiți de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului național Capitala Tineretului din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *