Actualitate

CANICULA – Meteorologii au prognozat disconfort termic in Maramures

Foto canicula (c) eMM.roMeteorologii au transmis Prefecturii Maramures o informare din care rezulta ca, incepand de maine, 19 iunie, si pana inclusiv vineri, 22 iunie, temperaturile vor fi extrem de ridicate in intreg judetul. Local indicele de temperatura-umezeala va atinge si depasi, usor, pragul critic de 80 unitati, ceea ce va crea disconfort, in special batranilor, copiilor si celor cu boli cronice. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a recomandat cetatenilor, dar mai ales persoanelor varstnice cu probleme de sanatate sa evite, pe cat posibil, expunerea la soare si caldura, in intervalul orar 12.00-16.00. Este important sa consume lichide pentru rehidratarea organismului.

Indicele de confort termic (temperatura-umezeala) este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparent, cea resimtita de corpul uman.

In mod normal, corpul uman se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influenteaza activitatea organismului uman atunci cand umiditatea este ridicata, corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil in perioadele de disconfort termic.

Prefectul Sorin Rednic, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si respectarea prevederilor OG nr. 99/2000. Aceasta prevede pe perioada de temperaturi ridicate, corelate cu umiditate, ca masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca sa fie stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor.

Angajatorii trebuie sa asigure alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, asigurarea de apa (minerala sau plata adecvata), cate 2-4 litri pe persoana/schimb.
Sursa: Ioana Osan