Sanatate

CANICULA – LESIN – Caldura mare a doborat un maramuresean de pe picioare

Pentru un singur caz de lipotimie a fost solicitat ajutorul Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures din dimineata zilei de azi, 4 iulie, si pana la orele pranzului, asta in ciuda faptului ca la ora 14.00 indicele de confort temperatura-umezeala (ITU) a atins pragul critic de 80 unitati in municipiul Baia Mare. Singura interventie a fost la o persoana din Recea, care a lesinat din cauza temperaturilor ridicate de afara.

Directia de Sanatate Publica Maramures recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00. In perioadele de canicula trebuie sa se consume intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara sa se astepte senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine efectuarea de dusuri caldute, fara a sterge corpul de apa, iar daca exista aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
Sursa: Ioana Osan