Actualitate

CANICULA IN MARAMURES – Munca la temperaturi de peste 50 de grade Celsius (VIDEO)

Canicula in Maramures - foto ziare.comVezi VIDEO
Luna lui cuptor a debutat in Maramures cu zile toride. Mercurul din termometre a trecut de pragul de 37 de grade Celsius in Baia Mare, provocandu-le probleme serioase varstnicilor, dar si angajatilor care lucreaza afara sau in spatii neventilate corespunzator. Taximetristii, spre exemplu, sunt nevoiti sa suporte, la orele amiezii, temperaturi de peste 50 de grade. In unele cazuri, masinile pe care le conduc se incing chiar mai mult, avand in vedere ca majoritatea statiilor sunt amplasate in bataia soarelui.

Soferii de pe taxi marturisesc ca se hidrateaza cum pot si ca incearca sa se adapteze caldurii, pentru ca, avand in vedere criza economica, nu se pot gandi sa intrerupa munca. Unii dintre ei nu se gandesc la zile libere nici macar in weekend, chiar daca meteorologii anunta in continuare temperaturi extreme pentru zona Maramuresului si un disconfort termic accentuat.

„E foarte greu. Va dati seama daca afara sunt multe grade, in masina sunt in plus grade. Afara daca sunt 37, in masina sunt 40-50”, a spus una dintre taximetriste, Mariana.

Alti soferi recunosc ca rezista cu greu in timpul caniculei, dar spun ca macar au mai multi clienti decat in zilele cu temperaturi obisnuite.

„E greu, dar rezistam, pentru ca trebuie sa castigam bani. Avem de platit impozite la stat, dispecerat, contabil si carti de munca. Si, daca nu lucrezi, n-ai cum castiga bani”, a declarat un alt taximetrist – Alexandru Buzatu.

E destul de greu. In masina, temperatura oricum e mult mai ridicata si, din pacate, cam toate statiile sunt in soare”, a adaugat un alt sofer, Ciprian Contiu.

Medicii avertizeaza ca temperaturile ridicate pot crea grave probleme de sanatate salariatilor. Ei atrag atentia ca de la 40 de grade Celsius in sus nu ar trebui sa se mai munceasca in flux continuu. De asemenea, legea spune ca patronii sunt obligati sa puna la dispozitia muncitorilor apa minerala si sa asigure spatii racoroase.

Angajatorul trebuie sa aiba spatii racoroase in care muncitorul sa poata lua o pauza sau sa se odihneasca, sa fie aprovizionati cu apa minerala, si sa opreasca sursele de caldura daca exista in incinta, pentru a nu mari caldura. Sa se evite anumite activitati producatoare de caldura care sa mareasca mai mult caldura ambientala. De la 40 de grade sa se opreasca fluxul, activitatea”, a afirmat medicul primar in medicina muncii, Cornelia Nitulescu.

Salariatii care lucreaza sub caldura dogoritoare a soarelui vor avea parte de zile dificile saptamana aceasta, pentru ca vremea va ramane caniculara. Indicele de disconfort termic va depasi pragul critic de 80 de unitati, in Maramures, iar temperatura va oscila, pe mai departe, in jurul valorii de 37 de grade Celsius.
Sursa: Camelia Tocaci