Actualitate

CANICULA – COD GALBEN – Maramuresenii vor avea trei zile de foc, cu temperaturi de 37 de grade Celsius (VIDEO)

Foto: caldura mare (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Maramuresul se va afla sub avertizarea de cod galben de canicula incepand de maine si pana vineri, 22 iunie, inclusiv. In zilele urmatoare va fi depasit indicele de confort termic, iar temperaturile vor ajunge chiar si la 37 de grade Celsius. Autoritatile locale au transmis alerta si in teritoriu, membrilor comitetelor locale pentru situatii de urgenta, dar impotriva caniculei lupta va fi grea, in dezavantaj fiind atat cei care lucreaza in birouri fara aer conditionat cat si cei care au de cosit.

“Suntem anuntati ca in perioada 19-22 iunie, la nivelul judetului Maramures se va produce disconfort termic, va fi atins pragul de 80 de unitati al indicelui de temperatura umezeala”, a declarat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures (CJSU), Dan Buca.

Pentru a evita problemele de sanatate, mai ales in randul categoriilor vulnerabile in cazul caniculei, medicii maramureseni recomanda masuri speciale de protectie, cum ar fi hidratarea si o alimentatie bazata pe produse naturale. Totodata, se recomanda evitarea expunerii la soare in timpul amiezii. Totodata, bolnavilor cronic li s-a atras atentia sa isi urmeze tratamentul cu strictete.

“In acesta perioada recomandam in primul rand o hidratare corecta. Cel putin 1,5-2 litri de lichid trebuie consumat zilnic. Se poate bea apa plata, apa plata cu lamaie, compoturi de fructe, sucuri naturale de fructe. De asemenea, sunt de evitat bauturile carbogazate si bauturile alcoolice de orice fel. Alimentatia trebuie sa fie una corecta, bazata pe fructe si legume proaspete, cu evitarea grasimilor, prajelilor, afumaturilor si produselor perisabil in general”, a declarat managerul Serviciului Judetean de Ambulanta, Eugenia Tivadar. 

Foto: caldura mare (c) eMaramures.roTinand cont de temperaturile anuntate, de peste 35 de grade, angajatorii au fost avertizati ca trebuie sa modifice programul muncitorilor care lucreaza sub soare. Astfel, se recomanda alternarea perioadelor de lucru cu pauzele, dar si asigurarea unei cantitati de 2 pana la 4 litri de apa minerala de persoana, precum si asigurarea unui echipament de protectie.

”Pentru ameliorarea conditiilor de munca trebuie sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice, sa asigure o ventilatie la locurile de munca, sa alterneze efortul dinamic cu cel static si sa alterneze perioadele de munca cu cele de repaos. Acei angajatori ce nu pot asigura aceste masuri, trebuie sa reduca durata zilei de lucru, sa esaloneze pe doua perioade, perioadele in care lucreaza angajatii, sa intrerupa lucrul cande depasit pragul critic de temperatura umezeala”, a afirmat inspectorul sef adjunct al ITM Maramures, Traian Rad Taut.

Inspectorii de munca au precizat ca vor intentisifica in aceste zile verificarile pentru a vedea daca sunt respectate aceste masuri. Acolo unde vor fi depistate deficiente, exista riscul aplicarii unor amenzi intre 1.500 si 2.500 de lei. Deocamdata, autoritatile din Maramures nu au considerat oportuna amenajarea de corturi de prim ajutor, dar i-au sfatuit pe maramureseni sa se adaposteasca de canicula in biserici, supermarketuri ori farmacii daca simt ca ii cuprinde o stare de slabiciune.
Sursa: Anca Popescu, Camelia Tocaci