Externe

CANDIDATURA – Fiica dictatorului Park candideaza la prezidentialele din Coreea de Sud

Fiica fostului dictator sud-coreean Park Geun-Hye, care a condus cu mana de fier Coreea de Sud timp de aproape 20 de ani, si-a inscris marti oficial candidatura in cursa interna pentru a obtine din partea partidului sau dreptul de a-l reprezenta la alegerile prezidentiale, informeaza agentiile de presa internationale.

Park Geun-Hye /60 ani/ este considerata favorita in cadrul Partidului Noua Frontiera /conservator, de guvernamant/ la prezidentialele de la 19 decembrie, pe care are sanse sa le castige, conform celor mai recente sondaje de opinie. In aceasta situatie, Park Geun-Hye va fi prima femeie presedinte in Coreea de Sud.

Ea a candidat la primare si in 2007, cand a fost surclasata cu putin de actualul presedinte sud-coreean Lee Myung-Bak. Constitutia tarii interzice candidatura pentru un al doilea mandat prezidential.

Park Geun-Hye a promis ca va actiona in favoarea unei economii de piata “corecta si transparenta” si va milita pentru “democratizare economica”, in contextul sporirii discrepantelor intre bogati si saraci in cea de-a patra economie asiatica.

Tatal sau, Park Chung-Hee, a marcat scena politica sud-coreeana in anii ’60 si ’70. Venit la putere dupa o lovitura de stat, in 1961, Park Chung-Hee a condus tara pana in 1979, cand a fost asasinat fostul sef al serviciilor secrete, Kim Jae-Kyu.

Geun-Hye se bucura de o buna cota de popularitate in randul conservatorilor si al nostalgicilor perioadei de industralizare a tarii, marcata de un veritabil boom economic, in timpul regimului tatalui sau, dupa razboiul din Coreea /1950-1953/.

“Mostenirea lasata de tatal sau, o personalitate controversata, este la origine popularitatii lui Geun-Hye dar o si limiteaza”, aprecia Lee Nae-Young, profesor la Universitatea de la Seul, citat de AFP.

Park Chung-Hee este considerat un dictator. In timpul presedintiei sale, libertatea de exprimare si presa au fost limitate iar opozantii aruncati in inchisoare.

Park Geun-Hye /nascuta la 2 februarie 1952/ a devenit Prima doamna a tarii alaturi de tatal sau, dupa asasinarea mamei ei de un nord-coreean, in 1974. Ea este celibatara, este foarte discreta in ceea ce priveste viata sa, pe care si-a consacrat-o carierei politice.

Sursa: Agerpres