Comunicate de presa

CAMPANIE – Votul multiplu la referendum se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani

Voteaza Legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare - afis campanieLa nivelul Ministerului Administratiei si Internelor s-a declansat campania care poarta titlul: ”Voteaza Legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!” Materialele informative au fost publicate pe site-ul oficial – votlegal.mai.gov.ro. Actiunea are scopul de a asigura un climat normal de desfasurare a referendumului din data de 29 iulie. In conformitate cu Legea 3/2000, privind organizarea referendumului, au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, (cu exceptia persoanelor puse sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale).

Cetateanul care, in ziua referendumului national, se afla intr-o alta localitate decat cea in care este inscris in lista electorala poate sa isi exercite dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscris intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare respective, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate (art. 21 din Legea nr. 3/2000).

Atat listele suplimentare cat si cele permanente, in original, sunt transmise la finalul referendumului, la Autoritatea Electorala Permanenta care, printr-un soft special va compara datele. Daca sunt depistate persoane care au votat de mai multe ori, acestea vor fi cercetate penal.

Pentru a preveni infractiunile cunoscute sub denumirile de ”turism electoral” sau ”vot multiplu”, mentionam ca, fapta alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Sursa: IPJ Maramures