Comunicate de presa

CAMPANIE – FURTURI AUTO – Politia Romana lanseaza o campanie impotriva hotilor din autoturisme

Foto: Actiune IPJ Maramures - prevenire furturi autoIn perioada iulie – septembrie 2012 se deruleaza la nivel national campania de prevenire a furturilor de si din autoturisme ”Nu-ti lasa masina la indemana hotilor!”. In judetul Maramures, conform datelor analizate, din totalul infractiunilor de furt sesizate in primele 5 luni ale anului, 15,5% il reprezinta furturile de si din auto.

Incidenta cea mai crescuta o au furturile din auto, in aceasta categorie fiind cuprinse furturile de: radiocasetofoane/CD auto, alte obiecte din interior, dar si componente din exterior (oglinzi, stergatoare, roti etc.), placute de inmatriculare.

De remarcat ca acest tip de infractiune este unul specific mediului urban (aici fiind inregistrate 90% din furturile din auto si 99% din furturile de auto), mai exact aglomerarilor urbane de tipul municipiilor.

Astfel, in Baia Mare s-au inregistrat 63%, iar in Sighetu Marmatiei 17% din totalul furturilor din auto de la nivel judetean. Actiunile de prevenire vor fi mai intense in aceste localitati.

Din cazuistica ultimilor ani, a rezultat ca hotii de autoturisme apeleaza, in general, la urmatoarele moduri de operare:
– Utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranta;
– Fortarea incuietorilor si contactului
– Sustragerea masinii profitand de neglijenta proprietarilor care pleaca ”doar un minut” si le lasa pornite sau cu cheile in contact. In cele mai multe din aceste situatii, autorii urmaresc in prealabil victimele si asteapta momentul prielnic pentru a actiona.

Sunt cunoscute ca moduri de operare folosite de autorii furturilor din autoturisme:
– Spargerea geamurilor;
– Fortarea mecanica a incuietorilor
– Furtul componentelor exterioare (oglinzi, ornamente, embleme, proiectoare, roti etc.);

In ultimii ani, pe fondul progresului tehnologic, a inceput sa se dezvolte un nou mod de operare, bazat pe dispozitive electronice care actioneaza asupra sistemelor de inchidere centralizata a autoturismului

Pentru o comunicare si o vizibilitate eficienta a mesajelor destinate prevenirii furturilor de si din autoturisme vor fi desfasurate intalniri cu grupuri tinta (asociatii de proprietari, asociatii profesionale, angajati ai unor institutii sau societati de transport). De asemenea, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice vor fi expuse afise cu mesajul campaniei.

In situatia in care deveniti victima unei infractiuni de furt, anuntati organele de politie la numarul unic de urgenta 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, chiar si public, indiferent ca aveti sau nu credit ori cartela.
Sursa: IPJ Maramures