Sanatate

CAMPANIE – Baimarenii se inghesuie sa se vaccineze impotriva gripei. Medicii de familie spun ca se confrunta cu o avalansa de cereri de la pacienti

Daca in alti ani baimarenii nici nu voiau sa auda de vaccinul antigripal si de imunizare, in acest sezon lucrurile par sa se fi schimbat. Cele peste 7.000 de doze de ser antigripal care au ajuns in judet saptamana trecuta au fost deja distribuite si epuizate de catre medicii de familie. Acestia spun ca momentul ales pentru administrare este ideal pentru ca efectele sa fie maxime, dar se plang ca au primit doar un mic procent din cantitatea solicitata.

„Este foarte bine ca a inceput campania de vaccinare antigripala pentru ca acum este momentul. Intr-adevar, luna octombrie este o luna foarte buna pentru vaccinarea antigripala. Stiti ca in anii anteriori primeam vaccinul undeva pe la sfarsitul lui decembrie cand lucrurile erau deja cam consumate. Din pacate n-am primit atatea vaccinuri cate am solicitat. S-au primit in jur de 25, 30, 40, 50 maxim desi am colegi care au solicitat 400 sau 500 de doze”, a declarat Gheorghe Lascu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Maramures.

In ciuda faptului ca tot mai multi dintre romani sunt reticenti la ideea de vaccin si refuza imunizarea, motivand eventualele efecte secundare, specialistii in sanatate recomanda administrarea acestuia.

„Ceea ce este imbucurator este ca oamenii se intereseaza de existenta acestui vaccin si noi mergem pe principiul «primul venit, primul servit», in sensul ca toti pacientii care intra in categoria de pacienti eligibili pentru campania de vaccinare antigripala vor fi vaccinati in limita stocului existent. Avem promisiuni ca se va mai primi vaccin antigripal pana la sfarsitul anului asa ca eu zic ca pacientii sa-si intrebe medicii de familie despre acest vaccin si sa se vaccineze cu incredere”, a mai adaugat Lascu.

Prima transa de vaccinuri antigripale distribuite cu titlu gratuit de Ministerul Sanatatii a ajuns in Maramures in urma cu doar cateva zile iar medicii spun ca le-au administrat deja integral.

„Nu mai avem. Le-am terminat. E ceva firesc sa se termine. Eu, personal, am primit 25 de doze. Cum sa le poti gestiona, cum sa poti sa le pastrezi? Trebuie sa le administrezi, sa le folosesti, pentru ca asta este ideea. Bineinteles ne-am vaccinat noi, cadrele medicale, pentru ca este foarte important ca un cadru medical sa fie vaccinat si apoi, dupa principiul enuntat anterior, care cum a venit si a solicitat, am vaccinat”, a concluzionat Lascu.

Potrivit catagrafierii facute de Directia de Sanatate Publica Maramures, in judet ar fi nevoie de aproximativ 50.000 de doze de vaccin pentru ca sa fie acoperite toate solicitarile venite de la populatie.

Sursa: Ana Pop