Actualitate

BULETIN HIDRO – Avertizare cod galben bazinul hidrografic al raurilor Viseu, Iza si Lapus

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire al Apelor a transmis o avertizare hidrologica cod galben pentru bazinele hidrografice ale raurilor Viseu, Iza si Lapus. In adresa se mentioneaza ca, avand in vedere situatia hidrometeorologica si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se instituie codul galben hidrologic in cele bazine. Avertizarea intra in vigoare de azi, 10 iunie, de la ora 18.00, si este valabila pana in 11 iunie, la ora 22.00.

In acest interval se pot produce scurgeri importante de pe versanti, torenti, paraie, rauri necadastrate si viituri rapide cu efect de inundatii locale. Pe unele rauri mici din zonele de deal si de munte se poate atinge cota de aparare, datorita precipitatiilor care izolat pot ajunge la 50-60 l/mp.

Prefectul Sorin Rednic a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta situate in bazinele hidrografice ale celor doua rauri si monitorizarea situatiei hidrologice. De asemenea, presedintii si membrii comitetelor locale pentru situatii de urgenta vor urmari evolutia in conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidednte la constrructii hidrotehnice si poluari accidentale.

Primarii, in calitatea lor de presedinti ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta au obligatia de a revedea atributiile care le revin din “Manualul primarului in situatii de urgenta“.
Sursa: Ioana Osan