Actualitate Opinie

Borșa, capitala Nordului Sălbatic

Maramureșul pare, la prima vedere, că n-are nimic de-a face cu ceea ce a reprezentat, între secolele XVII și XX, Vestul Sălbatic pe continentul american. Nu se poate pune problema de vreo goană după aur prin aceste zone, fiindcă nu-l mai avem ori cel puțin asta ne este impus să credem, iar la noi, mitul sălbaticului nobil este, într-adevăr, un mit, nu un clișeu literar.

Noi n-avem cowboys, căci țăranii devoratori de sămânță, manele și misoginism nu prea știu să călărească prin aceste părți de lume. Nouă nu ne plac cizmele, doar adidașii fake cu siglă pe ei, iar noi nu purtăm pălărie, eventual fullcap-uri sau șepci cu mărci de mașini pe ele, asta când rămânem fără gel de păr.

Aici se bea whiskey doar la majorate sau la revelioane. În rest, pălinca și berea ieftină le rezolvă pe toate. Scandalurile din baruri generează dueluri ca-n Vestul Sălbatic, atâta doar că la noi nu se folosesc pistoale, iar duelurile au mereu mai mult de doi participanți. Șerifi adevărați n-avem, decât polițiști adesea absenți de la fața locului.

Vorbim aici, deci, despre Nordul Sălbatic. Iar capitala acestui tărâm minunat pare să fie, grație reputației, dar mai ales datorită evenimentelor recente, localitatea Borșa.

Borșa este totodată și capitala mafiei lemnului de prin împrejurimi. Nu este o noutate pentru maramureșeni faptul că, în această parte de județ, tăierile ilegale de lemne sunt în toi.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile au efectuat oareșice controale la o firmă ce se ocupă cu exploatarea de masă lemnoasă. Aceștia au sesizat niște nereguli, dar au fost opriți din a confisca lemnul chiar de către fiul patronului firmei, care a încercat să spargă cu un cuțit cauciucurile unei mașini încărcate cu lemn.

Tânărul a fost trezit înapoi la realitate instant, de îndată ce unul dintre pneurile mașinii a explodat și l-a propulsat pe acesta în aer. Victima a fost transportată cu un elicopter SMURD la spital.

Tot la spital au ajuns mai mulți borșeni, în urma unei altercații de proporții între două clanuri cu nume cel puțin amuzante – Buric și Horinca. Polițiștii au fost mai degrabă îngroziți decât amuzați, căci aceștia nu au îndrăznit să intervină la schimbul de replici și pumni dintre cei 50 de membri ai celor două clanuri, adunați în urgența unității spitalicești din Borșa.

Dacă poliția nu și-a făcut întru totul datoria de a păstra calme spiritele la spital, șeful poliției locale execută, în cadrul orelor suplimentare, acțiuni ce nu sunt incluse în fișa postului. Astfel, acesta a fost surprins conducând una dintre mașinile primăriei Borșa, mașină pusă sub sechestru și declarată dispărută.

Primarul localității neagă faptul că mașina ar fi a primăriei (”numărul este al primăriei, nu știu mașina…”) și spune că judecătorul ar fi pus sechestru pe acest vehicul în mod abuziv. Asta în contextul în care primarul Timiș ar fi fost de acord să fie pus sechestru, în total, pe 12 vehicule ale primăriei.

Composesoratul Borșa trebuie să primească în jur de 17.000 de ha (sau 11.000 ori 6000 și ceva, că-s mai multe variante) de pădure, iar bunurile primăriei au fost puse sub sechestru, ca penalități, în urma unui proces pierdut cu primăria localității. 

Pe lângă toate acestea, duminică, mai mulți borșeni au cerut dimisia consilierului local Mihali Maria, pentru conflict de interese și incompatibilitate, întrucât aceasta este și membru-jurist în cadrul Asociației Composesorale Borșa.

Acești cetățeni reprezintă, poate, o urmă de speranță în jungla borșeană, locul unde mafioții fac ce vor, iar autoritățile nu fac nici măcar ce ar putea să facă. Mi-ar plăcea să cred că, în viitor, situația o să se schimbe, iar oamenii cinstiți din Borșa să nu mai fie eclipsați de corupție, ilegalitate, minciună și frică. Nu de alta, dar cică-n zona aia a județului, la nunți, invitații vin cu cuțitele de acasă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *