Sanatate

BOLI DE INIMA – DURERE IN PIEPT – Angina pectorala: definitie, simptome, tipologie, tratament

Foto cardiogramaMedicii francezi au alcatuit recent un ghid medical pe intelesul tuturor, explicand in termeni uzuali definitia, simptomele, tipologia si tratamentul anginei pectorale, o maladie cardiaca ce afecteaza milioane de persoane pe mapamond.

Definitie: Angina pectorala este o afectiune localizata la nivelul toracelui, cauzata de un debit sangvin insuficient in arterele coronariene – arterele care hranesc inima cu sange.

Simptome: Aceasta durere de la nivelul toracelui are cateva caracteristici bine precizate.

Durerea este localizata in general la nivelul toracelui, intre cele doua mameloane, in spatele sternului.

Se manifesta printr-o durere violenta si temporara, putand ceda, de exemplu, odata cu incetarea efortului fizic sau prin administrarea unor nitrati. Pacientul nu semnaleaza aria in care apare durerea doar cu un deget, ci foloseste intreaga palma, pentru a indica zona dureroasa.

Senzatia de durere este resimtita ca si cum pieptul ar fi cuprins intr-o menghina. Alte persoane descriu aceasta senzatie ca pe o arsura, ca pe o ruptura interna sau ca o crampa care creste si apoi scade in intensitate.

Durerea urca adeseori pana la nivelul maxilarului, gatului si iradiaza adeseori la nivelul umarului stang, a bratului stang, iar uneori pana la nivelul palmei sau al ambelor brate. Uneori, durerea resimtita poate ajunge pana in zona spatelui.

Tipologie: Durerea poate sa apara in timp ce persoana depune un efort fizic (urca pe scari sau urca o panta, merge in frig sau contra vantului, practica un sport, etc). Este cazul anginei de efort, un caz tipic si cel mai frecvent intalnit. Incetarea efortului fizic produce o intrerupere a durerii.

Durerea poate fi stabila – durerile sunt putin frecvente si apar doar in cazul depunerii de efort substantial. Caracteristic este faptul ca durerea se declanseaza doar atunci cand persoana depune un efort de aceeasi intensitate (de exemplu, durerea apare sistematic doar dupa 30 de minute de mers pe jos). Acesta este elementul care defineste stabilitatea.

Durerea poate fi instabila si invers proportionala cu efortul despus – in acest caz, durerile apar atunci cand persoana depune un efort de mica intensitate si inceteaza destul de greu chiar si dupa administratea de nitrati. Daca durerea se produce in stare de repaus, situatia este grava. Evolutia catre infarct este foarte frecventa daca nu se intervine pe cale medicala.

Durerea de tipul Prinzmetal este o forma particulara si foarte rara de angina pectorala, ce apare doar la anumite ore, cu regularitate, in general cand pacientul este in stare de repaus, dimineata, fiind insotita de o pierdere a cunostintei. Tulburarile ritmului cardiac pe care acest tip de angina pot fi importante si intr-o treime din cazuri, boala evolueaza catre infarct.

Tratament: Tratamentul consta in administrarea de inhibitori calcici, derivati nitrati si agenti beta-blocanti. Sangele este fluidizat prin administrarea zilnica de doze mici de aspirina si se evita ingrosarea peretilor sangvini prin administrarea de hipolipemianti. Daca angina este instabila, internarea pacientului se impune de la sine, medicii urmand sa efectueze o coronografiere, urmata de implantarea unui stent, sau o angioplastie si un pontaj coronarian.

Cel mai bun tratament ramane insa adoptarea unor masuri de preventie prin limitarea factorilor de risc – hipertensiune, excesul de colesterol, fumat, diabet zaharat si obezitate.
Sursa: Mediafax