Actualitate

Bistriţa-Năsăud, în topul defrișărilor ilegale. Un bărbat, prins de 57 de ori la furat

Bistriţa-Năsăud se află în top la defrişările ilegale, iar tăierile nepermise de lemn s-au dublat într-un singur an. Asta nu e tot, judeţul este şi în topul trimiterilor în judecată a hoţilor. Într-un sat, nu există casă unde cel puţin o persoană să nu fi făcut puşcărie pentru furt de lemn.

Ultimul raport al Greenpeace România arată că anul trecut, au existat în România 12.487 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, în medie 34 de cazuri pe zi, cu 32% mai multe decât în anul anterior. Pe primul loc în top, cu cele mai multe tăieri ilegale se află judeţul Mureş, cu peste 1.500 de cazuri, iar judeţul Bistriţa-Năsăud ocupă locul 5, cu 619 cazuri de tăieri ilegale.

Conform datelor Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, pe linie silvică s-a înregistrat o creştere cu aproape 80% a faptelor sesizate, iar ca urmare a neregulilor constatate, poliţiştii au confiscat 2.105 mc material lemnos şi 36 de maşini folosite de hoţii de lemne. Poliţiştii au dat şi 384 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 862.000 lei.

 

La rândul lor, inspectorii Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud au făcut sute de controale şi au descoperit că a fost tăiată ilegal o canitate de aproape 9.800 mc de lemn, pagubele depăşind 2,2 milioane de lei.

“Personalul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Judeţene Bistriţa Năsăud a făcut 659 de acţiuni de control privind respectarea regimului silvic. În urma acestor acţiuni au fost întocmite 123 de procese verbale de constatare a contravenţiilor silvice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 380.000 lei. (…) Volumul total de material lemnos tăiat ilegal identificat în cursul anului 2017 la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud de către personalul Gărzii Forestiere Judeţene Bistriţa Năsăud şi a celor 18 ocoale silvice a fost de 9.793,049 mc. cu o valoare a pagubei de 2.203.069,74 lei. În urma acţiunilor întreprinse s-a dispus confiscarea faptică a unui volum de 826,04 mc. material lemnos precum şi a sumei de 129.273,53 lei reprezentând contravaloarea unui volum de 665,68 mc. material lemnos confiscat valoric. Au fost înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor, 46 de sesizări penale privind săvărşirea unor infracţiuni la regimul silvic”, a declarat pentru Mediafax şeful Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud, Daniel Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *