Stiri nationale

BISTRITA-NASAUD – Strat de zapada de aproximativ 10 centimetri in Muntii Rodnei, in Pasul Rotunda

Foto Pasul Mesteacan - TIR (c) eMaramures.roRacirea brusca a vremii a adus primele ninsori in Pasul Rotunda din Muntii Rodnei, stratul de zapada masurand duminica, in zona, aproximativ 10 centimetri, informeaza Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud. Jandarmii recomanda tuturor celor interesati de traversarea DN 17D prin Valea Mare – Pasul Rotunda – Carlibaba sa evite acest tronson.

Pasul Rotunda este situat la o altitudine de aproximativ 1.270 metri, intre Muntii Rodnei si Muntii Suhard, drumul judetean care il strabate nefiind modernizat. Potrivit Jandarmeriei, nu au fost constatate blocaje pe DN 17D.

“Jandarmii montani din Rodna si Piatra Fantanele tin permanent sub observatie zonele in care turistii s-ar putea confrunta cu situatii dificile din cauza conditiilor meteorologice, organizandu-se actiuni de patrulare in special pe traseele cele mai frecventate. De asemenea, jandarmii montani recomanda turistilor si persoanelor care intentioneaza sa organizeze drumetii in zona, sa aiba echipament adecvat sezonului rece si zonei de munte, sa se informeze asupra itinerariului propus si gradului de dificultate, sa foloseasca numai traseele marcate si sa urmareasca marcajele de pe traseu, iar in caz de accident sau ori de cate ori este nevoie, sa ceara sprijinul jandarmilor, fie prin contact direct, fie prin apelarea numarului unic de urgenta 112″, se mai arata in comunicatul citat.

Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/ a emis, duminica, o atentionare Cod Portocaliu de intensificari ale vantului de peste 70 – 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea, valabila in judetul Suceava si in zona de munte a judetului Neamt. Potrivit meteorologilor, in intervalul 10 octombrie, ora 10 – 12 octombrie, ora 18, Codul galben de ploi, vant si ninsori se extinde in 36 de judete plus Municipiul Bucuresti.

foto arhiva

Sursa: Agerpres