Comunicate de presa

BILANT – TRIMESTRU – Peste 1.000 de interventii SMURD in Maramures

In mai putin de 3 luni de la inaugurarea sa, in 8 ianuarie anul curent, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Maramures (SMURD) a fost solicitat in 1.007 cazuri. Din total, 907 au fost interventii pentru acordarea asistentei medicale de urgenta, 46 – pentru asistenta persoanelor (categorie ce include transportul bolnavilor si ajutorul acordat persoanelor blocate in locuinte), iar 24 – descarcerare. In celelalte situatii, fie nu a mai fost nevoie de interventia echipajelor S.M.U.R.D. si au fost intoarse din drum, fie au fost alerte false.

Cele mai multe interventii au fost pentru afectiuni medicale – 285, urmate de cele pentru traumatisme – 235, afectiuni cardiace – 133, neuro-psihiatrice – 86 si intoxicatii de diverse tipuri – 78.

Din total, pacientii au fost gasiti in stare de constienta in 730 de cazuri, in stare de semiconstienta in 77 de cazuri si in stare de inconstienta in 113 cazuri. Din pacate, pentru 56 de persoane, nu s-a mai putut face nimic. Unele au fost gasite decedate, iar in celelalte cazuri incercarile de resuscitare nu au avut succes.

In aceasta perioada, S.M.U.R.D. Baia Mare a efectuat cele mai multe interventii – 754, statia Sighetu Marmatiei – 165, iar S.M.U.R.D. Viseu de Sus – 88 de interventii. Din total, ambulantele de tip “B”, cu echipaj de prim ajutor, au participat la 578 de interventii, iar ambulanta de tip “C”, de terapie intensiva mobila, la 374.

Pana acum, medicii, asistentele si paramedicii S.M.U.R.D au asistat 918 adulti si 53 de copii. Ultima interventie reusita de acest gen a fost efectuata chiar in a doua zi de Paste.

Ambulanta de terapie intensiva mobila s-a deplasat atunci pana la Borsa, de unde a preluat un nou nascut de 24 de ore, cu convulsii, in stare critica, si l-a transportat la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, unde a fost preluat de medicii de specialitate. De atunci, starea lui s-a ameliorat simtitor.

Personalul S.M.U.R.D. Maramures este alcatuit din 7 medici si 10 asistenti medicali de la sectia U.P.U-S.M.U.R.D. a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare si 56 de paramedici pompieri de la I.S.U.
Sursa: Purtator de cuvant, Plt. adj. ing. Cornel Babut