Comunicate de presa

BILANT – 34 de ani de activitate a Politiei Transporturi

Saptamana aceasta, Politia Transporturi implineste 34 de ani de activitate in domeniul comunitatii.

Politistii de la transporturi feroviare actioneaza in gari, triaje si pe trenurile de calatori si marfa. Misiunea lor este de a veghea la siguranta calatorilor si a bunurilor acestora, precum si la cea a marfurilor transportate cu trenul.

Pe langa mentinerea ordinii si sigurantei publice, politistii de la transporturi feroviare actioneaza pentru depistarea celor care incalca legea, indruma activitatea de autorizare a personalului de paza si acorda asistenta de specialitate in organizarea si functionarea pazei bunurilor, obiectivelor si valorilor din gari si triaje.

Pe parcursul anului curent, politistii Biroului de Politie Transporturi Maramures au organizat 79 de actiuni. 31 dintre acestea au fost desfasurate pentru mentinerea ordinii si linistii publice in statii si in trenurile de calatori iar 30 pentru combaterea calatoriilor frauduloase. In cadrul acestor actiuni, au fost depistate 1 585 de persoane care calatoreau fraudulos, carora le-au fost aplicate taxe si suprataxe in valoare de 12 580 de lei.

Pentru prevenirea si combaterea evenimentelor rutiere la trecerile la nivel cu cale ferata, politistii Biroului de Politie Transporturi Maramures au organizat alte 18 actiuni impreuna cu politisti din cadrul Serviciului Rutier Maramures.

In cadrul actiunilor desfasurate, politistii au efectuat peste 1 000 de patrulari in trenurile de calatori si in statiile CFR si au constatat 57 de contraventii ce au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 14 000 de lei. Totodata, au fost intocmite 75 de dosare penale, fiind constatate 11 infractiuni de contrabanda si confiscate 2 164 pachete cu tigari.

Pentru prevenirea furturilor de si din bagajele calatorilor, politistii de la transporturi va recomanda:

– Atentie cand urcati pe scara vagonului! Puteti deveni o victima a celor care fura din buzunare;
– Supravegheati-va bunurile si valorile pe care le aveti la dumneavoastra atunci cand va aflati la ghiseele caselor de bilete si in locuri aglomerate;
– Nu va incredintati bunurile personale si bagajele unor persoane necunoscute;
– Dormind in tren sau in salile de asteptare puteti ramane fara bagaje;
– Nu va faceti prieteni de ocazie dintre persoanele din compartiment si nu consumati bauturi sau alimente de la necunoscuti; acestea pot contine somnifere si va puteti trezi fara bagaje;
– Portmoneul nu se aseaza niciodata la vedere sau in bagaje;
– Daca pe timpul calatoriei observati comiterea vreunei infractiuni, sesizati de indata politia transporturi din statiile de cale ferata sau din trenurile de calatori.

Sursa: IPJ Maramures