Actualitate

BASESCU RIPOSTEAZA – Curtea Constitutionala, sesizata legat de reprezentarea la Consiliul European

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, sesizarea urmand sa fie discutata miercuri. Curtea Constitutionala a confirmat ca presedintele Basescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutata, miercuri, 27 iunie.

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a refuzat sa faca vreo precizare privind sesizarea presedintelui. Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

“Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru”, se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Antena 3.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, sambata seara, presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca daca presedintele va da nastere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta “ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare”.

“Sper ca presedintele sa nu dea nastere unui moment penibil acolo, in cazul in care se va duce. Asta ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare”, a atentionat presedintele PNL, Crin Antonescu, sambata, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Presedintele Basescu si premierul Ponta au discutat, saptamana trecuta, despre persoana care va reprezenta Romania la Consiliul European, fara a ajunge la o concluzie. Discutiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi in care sunt programate o sedinta a CSAT si depunerea juramantului de investitura in functia de ministru al Culturii de catre senatorul PNL Puiu Hasotti.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca “nu a avut inima” sa-l sune pe presedintele Traian Basescu in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European, el precizand ca intalnirea cu seful statului va avea loc totusi inainte de 25 iunie, cand este programata o sedinta a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe primul-ministru Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat ca lista delegatiei Romaniei la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisa Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene si Serviciului European de Actiune Externa. Lista a mai fost transmisa atat tuturor statelor membre UE, cat si Croatiei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Presedintia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, inca de marti, o lista cu componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar in aceasta, ca sef al delegatiei, era mentionat presedintele Traian Basescu, a declarat joi, purtatorul de cuvant Bogdan Oprea.

Sursa: Mediafax