Cultura

BARCELONA – Sagrada Familia, cea mai inalta catedrala din Europa

Inaltarea celor sase turnuri noi, proiectate de Antoni Gaudi, vor face din catedrala “Sagrada Familia” cea mai inalta cladire religioasa din Europa. Catedrala gandita de Gaudi, care se construieste de zeci de ani, domina deja Barcelona, dar la final va ajunge sa fie mai inalta decat renumita Ulm Munster, din Germania, considerata cea mai inalta biserica din Europa.

Turnul lui Iisus Hristos, de la Sagrada Familia, va avea 172,5 metri inaltime, iar arhitectul-sef al catedralei, Jordi Fauli, si-a exprimat speranta ca turnurile vor fi gata in 2026, cand are loc centenarul mortii lui Gaudi. Piatra de temelie a catedralei a fost pusa in urma cu 133 de ani, in 1882. Potrivit The Independent, Jordi Fauli, numit arhitect sef in 2012, a refuzat sa spuna cand se va finaliza complet constructia, dar a precizat ca aproximativ 70% din constructie a fost terminata: “Este dificil de prezis, dar putem spune ca acesta va fi finalizat pana in 2030-2032”.

Anuntul a coincis cu inceputul fazei finale de ridicare a celor sase turnuri. Turnul central al lui Isus va avea montata pe el o cruce uriasa, in timp ce celelalte cinci turnuri sunt dedicate Fecioarei Maria si celor patru apostoli. Biserica are 18 turnuri, in ordinea inaltimii reprezentand pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti, Sfanta Fecioara si, cel mai inalt turn, pe Iisus Hristos. Inaltimea totala, de 172 de metri, a turnului central este cu un metru mai mica decat a unui deal de langa Barcelona, deoarece Gaudi considera ca lucrarea sa nu trebuie sa fie mai mare decat cea a lui Dumnezeu.

Sagrada Familia a supravietuit Razboiului Civil spaniol, dictaturii lui Franco si crizei economice spaniole. Aflata in patrimoniu UNESCO, catedrala atrage anual peste 3,2 milioane de turisti, care contribuie astfel la bugetul anual de aproximativ 25 milioane de euro alocat constructiei.

Sursa: Mediafax