Actualitate

BANI IROSITI – Hidroelectrica a denuntat un contract care a generat pagube de 1,4 miliarde de lei

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat marti, 24 iulie, ca a denuntat contractul incheiat de producatorul de electricitate cu firma Energy Holding, din analize rezultand ca acesta a generat, din 2006, pierderi de 1,4 miliarde de lei. Anterior au fost denuntate alte cinci contracte, cu Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea fi denuntate toate contractele Hidroelectrica incheiate cu “baietii destepti” si spera ca pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV din acest an producatorul de electricitate sa iasa din insolventa.

Chitoiu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde de lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale incheiate cu “baietii destepti”.

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui “dezastru de management” si al secetei din 2011.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.
Sursa: Mediafax