Opinie

Baia Mare, oraşul nimănui!

Crime, violuri, bătăi în plină stradă sau în cluburi, jafuri, toate sunt la ordinea zilei în Baia Mare. Municipiul care se mândrea cândva cu nivelul de siguranţă oferit locuitorilor săi a ajuns acum un fel de „wild, wild west”.
Degeaba avem un oraş frumos, curat, aranjat dacă băimărenii nu se bucură de el. Este un oraş al  nimănui pentru că băimărenii se vor baricada în case de teama violatorilor, a tâlharior şi a criminalilor.
Băimăreanul de rând care şi-a pus toate speranţele şi încrederea în recrutarea unui fost şef din IPJ la comanda Poliţiei Locale oftează şi preferă să evite plimbările prin oraş ca să evite să fie implicaţi în ceva.
„La pomul lăudat să nu te duci cu sacul” şi nici de la Dorin Coste, şeful Poliţiei Locale, să nu ai pretenţii să rezolve cu celeritate un dosar. La Poliţia Locală nu mai are subalternii din IPJ care rezolvau dosarele. La Poliţia Locală sunt doar salariii maaaaari, uniforme, normă de hrană, iar datoria se reduce la aplicarea amenzilor de parcare şi radare pitite la fiecare colţ de stradă. Coste ar trebui să iasă din birou şi să aplice în teren ceea ce se laudă că a învăţat în cei peste 18 ani de experinţă în cadrul IPJ Maramureş, în afară de a da ordine.

Şi-a învăţat prost foştii colegi de la IPJ care nu sunt în stare să rezolve de aproape 2 luni cazul Denisei, fetiţa violată şi ucisă la Cuprom, jaful de la Banca Transilvania, deşi există imagini cu făptuitorii sau să-l prindă pe agresorul din club al cărui nume şi adresă se cunosc cu exactitate.

Sistemul este putred, iar putregaiul începe chiar de la cap. Carmen Dan se ocupă de mitinguri de susţinere în loc să se concentreze pe rezolvarea unor dosare care induc groază în locuitorii unui întreg oraş.

Scandalurile se ţin lanţ în Baia Mare, dar nimeni nu pare să facă nimic. Nici măcar noul comandant al IPJ nu iese public să facă o declaraţie sau să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti. Este scoasă în faţă purtătoarea de cuvânt care nu are competenţe şi care „se interesează şi revine”.

Degeaba iese primarul şi spune că va face şi va drege pentru că nu poate de unul singur să fie peste tot şi să le rezolve pe toate. Şi este cam singur în această bătălie cu infracţionalitatea din oraş pentru că pe cei care încasează lunar mii de lei ca să facă acest lucru îi cam doare la ….bascheţi….
Vor ajunge băimărenii să refuze plata taxelor şi a impozitelor pentru că vor considera că nu li se oferă nimic în schimbul banilor, iar municipiul Baia Mare va ajunge cu adevărat un oraş al nimănui.

Pentru fiecare zi de întârziere la plata taxelor şi a impozitelor, băimărenii sunt penalizaţi cu sume de bani. Pentru întârzierea în rezolvarea dosarelor de crimă, jaf, înjunghiere, plăteşte cineva?

4 Responses

  1. In general,lumea buna pleaca dintr-un oras fara perspectiva economica.E o lipsa totala de investitii si investitori,iar salariile mici,in putinele fabrici din imprejurimi,ii determina sa-si duca si coconii astfel incat nu e departe ziua in care orasul va fi populat doar de oameni in varsta si de asistati sociali.Fabricile si-au batut joc de angajatii seriosi si acum plang dupa ei,iar daca inainte aveau figuri la angajare,acum se multumesc si cu muncitorii adusi de intermediari,fara experienta si chef de munca.In redt avem multe promisiuni,realizari nesemnificative.

  2. Și toate astea sunt încurajate și mai mult de minunata lege in care probele video nu se mai iau in considerare.Astia ii votam pentru ca nu avem de unde alege ceva bun..votam cel mai mic rău și tot degeaba..ca țara asta..păcat de ea..nu merge deloc spre bine numai din rău in mai rău..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *