Comunitate

BAIA MARE – Cei cinci lei, vedetele fostei Gradini Zoologice, au fost transportati, astazi, spre Africa de Sud. Momentul despartirii de ingrijitorii lor a fost unul emotionant

Lidia, Lavinia, Petrica, Tarhon Big si Marin, vedetele din colectia fostei Gradini Zoologice din Baia Mare au luat astazi, 14 octombrie, drumul Africii de Sud. Datorita Fundatiei VIER PFOTEN, cei cinci lei vor schimba cusca cu gratii pe o pajiste intinsa, cu stanci si iarba, din Rezervatia Naturala Lyons Rock. Despartirea felinelor de taramul pe care au trait in ultimii ani a fost una dureroasa. Inainte sa fie tranchilizat, Petrica il cauta din priviri pe Adin Miclaus, seful fostei Gradini Zoologice din Baia Mare, iar in momentul in care l-a gasit a inceput sa scoata ragete. Cel mai probabil, cei cinci lei vor ajunge in rezervatia africana peste aproximativ 15 ore.

La intreaga actiune de tranchilizare si transfer al leilor in custile de transport a luat parte si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Acesta s-a aratat bucuros de faptul ca felinele vor avea parte pe viitor de o viata linistita, intr-un habitat in care nu le este limitata libertatea. 

Gradina Zoologica din Baia Mare a fost inchisa in urma cu aproximativ doi ani si jumatate. De atunci, marea majoritate a animalelor salbatice au fost preluate de alte gradini zoologice din tara si din Ungaria. Leii nu i-a vrut insa nimeni si acestia au ramas intr-una dintre custile amenajate la sediul Serviciului Public Ambient Urban. In urma cu cateva luni insa, prin demersurile facute de Adin Miclaus, seful fostei Gradini Zoologice dar si omul care ii hranea pe cei cinci lei, felinele au ajuns in atentia celor de la Fundatia VIER PFOTEN. A fost momentul in care viata leilor s-a schimbat si prin demersurile intreprinse mai departe, animalele salbatice au luat astazi drumul Africii de Sud.

“Traseul porneste de aici, de la Baia Mare, si este destul de lung dar merita osteneala. Prima etapa va fi Frankfurt, unde vor fi incarcati in avionul cu care vor calatori in custile pe care le-am pregatit deja. De acolo, vor zbura spre Johannesburg, unde vor fi din nou verificati de medicul veterinar al aeroportului, dupa care calatoresc pe soseaua sud-africana pana la rezervatia Lyons Rock, care ne apartine”, a spus Ioana Dungler, director in cadrul Fundatiei VIER PFOTEN International.

Odata ajunsi in Africa de Sud, Lidia, Lavinia, Petrica, Tarhon Big si Marin vor putea alerga liberi in natura.

“Conform legislatiei dar si conform proiectului pe care il avem noi, fiecare individ primeste un hectar de teren si pentru fiecare al doilea individ pereche se mai adauga cate o jumatate. Deci, cei de aici vor ocupa, impreuna, aproape trei hectare de stanci, iarba, tufisuri, copaci, tot ce trebuie sa aiba un leu ca domiciliu. Din pacate, aceste animale nu ajung in salbaticie. Ele ajung intr-o rezervatie unde vor fi ingrijite in continuare de oameni. Ce facem noi acolo este sa copiem cat mai mult modul de hrana naturala. Adica, un leu in salbaticie vaneaza, daca are noroc, de doua ori pe saptamana. Este si felul in care noi ii hranim. Pentru ca intotdeauna ne documentam despre starea de sanatate a animalelor pe care le preluam incercam sa schimbam dieta lor si sa-i aducem la o dieta corespunzatoare speciei, treptat”, a declarat Ioana Dungler, director in cadrul Fundatiei VIER PFOTEN International.

Tranchilizarea leilor si mutarea acestora in custile in care vor fi transportati in Africa de Sud a durat o ora pentru fiecare dintre feline. Dupa acest procedeu urmeaza lungul drum spre rezervatia Lyons Rock. Este vorba despre 11 ore de zbor, perioada de timp la care se mai adauga alte trei ore pe autostrada.

“Cu siguranta ar trebui sa reziste. Am mai avut animale care au aratat mult mai jalnic decat arata ei in momentul de fata. Data trecuta cand am fost si am facut controlul medical nu au parut sa aiba nicio problema medicala. Nu ar trebui sa avem nicio problema cu ei in timpul transportului”, a declarat Ovidiu Rosu, medic veterinar al Fundatiei VIER PFOTEN.

Venerabilii Petrica, Lavinia si Lidia s-au nascut in captivitate. Urmau sa devina vedete ale circului Globus din Capitala, pana intr-un moment cand Petrica si-a atacat dresoarea.

Astfel, in anul 2002, Petrica, alaturi de Lavinia si Lidia au schimbat viata de circ pe cea a unui locatar al Gradinii Zoologice din Baia Mare. In anul 2003 au venit pe lume puii lor, Tarhon Big si Marin, cei doi pui alaturi de familia lor urmand sa fie atractia publicului baimarean care a trecut portile fostei Gradini Zoologice din municipiu.

Sursa: Simona Vasiac