Comunitate

BACALAUREAT 2012 – SUBIECT ROMANA – Doi liceeni din Viseu, eliminati din bac din cauza lui Eminescu (VIDEO si DOCUMENT)

 Foto: subiect bacalaureat 2012 - proba romana
 Foto: subiect bacalaureat 2012 - proba romana

Descarca subiectul la romana – Bac 2012 – pagina 1

Descarca subiectul la romana – Bac 2012 – pagina 2
Vezi VIDEO
Peste 4.100 de elevi maramureseni au fost asteptati azi, 2 iulie, in salile de clasa, la prima proba scrisa din cadrul bacalaureatului. Supravegheati de dascali si in vizorul camerelor video, liceenii au avut de scris despre opera lui Mihai Eminescu, de analizat un fragment din ”Craii de curte veche” a lui Mateiu Caragiale si unul scris de Lucian Blaga. Pentru unii misiunea s-a dovedit prea dificila, astfel incat unii au iesit mai mult decat dezamagiti de subiectul la limba romana extras pentru sesiunea de vara a bacalaureatului 2012. Un elev de la Viseu de Sus, dornic sa isi treaca examenul, a vrut sa isi foloseasca sursele de inspiratie pregatite din timp, insa a fost prins si eliminat din sala, iar un coleg de-al sau nu a vrut sub niciun chip sa isi predea lucrarea, stiind ca aceasta nu are valoare.

Cei doi candidati de la Liceul Teoretic ”Bogdan Voda” din Viseu de Sus au fost eliminati din examen, urmand sa reia bacalaureatul in sesiunea de toamna. Tot la proba de azi s-au inregistrat si trei cazuri speciale, in centre de examinare din Borsa si Baia Mare. “La proba scrisa de la limba si literatura romana s-au prezentat 4.117 elevi din 4.300 inscrisi, ceea ce inseamna ca 183 au absentat. Evenimente mai speciale inregistrate in cursul zilei de astazi: doi elevi au fost eliminati la Liceul Teoretic «Bogdan Voda» din Viseu: unul pentru frauda, celalalt pentru ca nu a dorit sa isi semneze predarea lucrarii“, a precizat pentru eMaramures inspectorul scolar general, Cristian Heuberger. 

Foto: subiect bacalaureat 2012 - proba romana

Varianta cu numarul 4 de la romana nu a fost prea dificila, dupa cum au spus elevii iesiti din examen. Totusi, multi candidati ar fi vrut teme mai simple. “A fost destul de greu. La partea a treia m-am descurtat mai greu dar a fost totusi ok. A trebuit sa scriem despre «Luceafarul» tot ce stim. Si eu nu prea am stiut. Cred ca iau un trei sau un patru”, a declarat un candidat. Un alt liceean a recunoscut ca nu se asteapta la o nota prea mare. “Am avut viziunea despre lume si tema de la Mihai Eminescu. Eu am scris «Lucrafaru». A fost destul de greu, sper macar un sase sa iau”, a precizat acesta.

Poezia lui Eminescu i-a luat prin surprindere chiar si pe candidatii bine pregatiti. Numerosi elevi s-au gandit ca vor avea de scris proza, dar au aratat ca toate cerintele au fost clar exprimate, prin urmare nu ar fi motive de comentarii si dispute intre academicieni, cum s-a intamplat la evaluarea nationala. “Cerintele au fost clar structurate. Nu ne-am asteptat sa primim Eminescu… Eu am scris «Luceafarul» dar se putea scrie. Eu puteam scrie chiar mai mult de trei pagini”, a explicat un candidat. 

Foto: subiect bacalaureat 2012 - proba romana

“Proba a fost usoara pentru mine, chiar daca nu prea m-am stresat cu bacul. Chiar am avut o surpriza. Fata de anul trecut au fost niste subiecte mai usoare. Nu cred ca s-a asteptat nimeni sa ne cada de Mihai Eminescu, dar cred ca oricine ar trebui sa stie aici. Voi lua peste 8, cu siguranta”, a precizat un alt candidat.

Candidatii de la bacalaureatul 2012 trebuie sa reintre in salile de examinare maine, 3 iulie, daca studiaza in limba materna ori poimaine, cand este programata proba obligatorie in functie de profilul fiecarui liceu.
Sursa: Anca Popescu