Comunitate

BACALAUREAT 2012 – Peste 400 de note modificate, in urma contestatiilor depuse in Maramures (VIDEO)

Vezi VIDEO
Putini au fost candidatii baimareni interesati sa vada notele obtinute in urma contestatiilor depuse la examenul de bacalaureat. Rezultatele finale au fost publicate inca de la primele ore ale diminetii de astazi, 13 iulie, la centrele de examinare, insa cei prezenti la afisiere au putut fi numarati pe degete. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures au precizat ca, in urma recorectarilor, 422 de note au fost modificate, dar ca numai 10% dintre tinerii cu contestatii aprobate au fost declarati promovati conform noilor medii.

La nivel de judet, procentul de promovabilitate a crescut, totusi ,cu aproape un punct odata cu contabilizarea rezultatelor finale. Au fost luate in calcul pentru schimbarea notelor doar lucrarile la care s-a constatat o diferenta de cel putin 0.50 de puncte fata de aprecierea initiala.

„Procentul de promovabilitate este de 49.72%, deci in crestere, deoarece inainte de contestatii era 48.82%. Va spun ca 42 de candidati au fost declarati reusiti dupa contestatii. In ceea ce priveste numarul de lucrari contestate, au fost 1614, din care 422 au fost admise, in sensul ca s-a modificat nota initiala in crestere sau in scadere, iar 1.192 de lucrari au fost respinse, adica a ramas nota initiala”, a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.

Desi rezultatele finale au fost afisate intr-o zi care poate da frisoane superstitiosilor – avand in vedere ca e vineri, 13 -, putinii candidati care au verificat rezultatele la centrele de examen s-au aratat relaxati. „Am depus contestatie la biologie, iar acum am obtinut nota 5.70. Nota initiala mi-a fost 5.90 si ma asteptam sa iau o peste 6, poate 7. Ce sa fac? O sa-l dau in toamna…Nu sunt superstitioasa, nu cred ca vineri, 13, a fost o zi cu ghinion…”, a aratat o absolventa, Alina Dragos.

Au fost si absolventi fericiti, care s-au declarat multumiti de notele obtinute in urma recalcularii. „La romana mi s-a marit nota cu 80 de sutimi si sunt foarte fericit, pentru ca am cazut si la matematica, iar in toamna mi-e mai usor. Pot sa iau si o nota mai micuta. Am depus si la matematica, dar acolo nu mi s-a marit. Sunt destul de multumit de nota pe care am luat-o, pentru cat am muncit”, a marturisit un alt absolvent, Matei Vlad.

Oficialii Inspectoratului Scolar au aratat ca 333 de contestatii au fost modificate prin marirea notei, iar 89 de lucrari au primit note mai mici decat initial. Cele mai multe cereri admise au fost pentru limba romana, unde 156 de note au fost marite, iar 18 au fost micsorate.

Alte 63 de lucrari au fost acceptate la matematica M2, 42 de note fiind marite, iar 21, micsorate. In ceea ce priveste geografia, 38 de lucrari au avut diferenta mai mare decat o jumatate de punct intre nota initiala si cea de dupa recorectare, dintre care doar o nota a fost micsorata.
Sursa: Gabriela Kuhajda