Actualitate

AUDIT PE INVESTITII – Lucrarile la drumul Baia Sprie – Barsana, supuse unui control din cauza problemelor de executie (VIDEO)

Foto: Lucrari pe Baia Sprie - Barsana (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Un audit va fi efectuat in cazul proiectului de reabilitare a drumului judetean Baia Sprie – Barsana. Verificarea amanuntita a investitiei, respectiv a problemelor de cost si de calitate va fi dispusa de catre presedintele ales al Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, care asteapta sa isi preia mandatul si care a anuntat ca pentru el este o prioritate sa afle de ce lucrarile la aceasta sosea de legatura cu Maramuresul istoric intampina atat de multe dificultati.

Momentan, investitia pe drumul Baia Sprie-Barsana se deruleaza in ritm de melc. Singurele zone in care muncitorii intervin sunt santurile si rigolele pentru scurgerea apelor. Responsabilii de proiect din partea Consiliului Judetean recunosc ca vechiul contract incheiat cu firma bihoreana Selina, pentru derularea lucrarilor, este sub semnul intrebarii si spun ca pana acum nu a fost prezentat un program pentru intregul proiect.

“Lucrarile au continuat practic din 15 martie. Executantul a facut lucrari in general de asigurari a scurgerilor, a realizat dispozitivele de scurgere a apei, pe tot drumul, mai mult pe primul tronson – Baia Sprie-Cavnic. Nici pana la aceasta data nu avem un program de lucru. Se lucreaza cu programe pe zile. Inginerul primeste un program zilnic, dar nu avem un program pentru toata lucrarea”, a declarat managerul de proiect, Cristian Chendea.

Tinand cont de numeroasele probleme care au existat in cazul acestei investitii, conservatorul Zamfir Ciceu a aratat ca una dintre primele masuri pe care le va lua dupa investirea sa in functia de presedinte al Consiliului Judetean va fi aceea de a impune realizarea unui audit.

In mod sigur, pe proiectul drumului Baia Sprie-Barsana e obligatorie efectuarea unui audit – sa vedem din ce cauza lucrarile nu au fost executate la timp, daca s-a platit la timp, cat s-a platit, in ce conditii s-a platit, daca sunt prestate lucrari care s-au platit… Mai multe aspecte trebuie clarificate”, a aratat acesta.

In cazul lucrarilor la soseaua Baia Sprie-Barsana, evaluate la aproximativ 22 de milioane de euro, autoritatea de audit din cadrul Ministerului Dezvoltarii a anuntat o corectie financiara de 25% ca urmare a problemelor aparute. Cu alte cuvinte, Consiliul Judetean va primi cu circa 5,5 milioane de euro mai putin pentru investitie si va fi obligat sa acopere diferenta din fonduri proprii.

Executia a fost inceputa in 22 martie 2010 iar reprezentantii firmei Selina aratau ca vor acorda o garantie de 30 de ani pentru noul asfalt! Lucrarea ar fi trebuit finalizata in termen de 35 de luni de la demarare, insa pana in prezent nu s-a atins nici macar 50% din proiect.

Un audit are in vedere noul sef al administratiei judetene si in cazul investitiei de la Spitalul Judetean de Urgenta, unde de asemenea a fost aplicata o corectie de 25% din valoarea totala a proiectului, din cauza problemelor inregistrate in derularea executiei. 

Foto: Lucrari pe Baia Sprie – Barsana (c) eMaramures.ro
Sursa: Camelia Tocaci