Actualitate

AUDIERI ELEVI – SUBIECTE COPIATE – Ancheta a Ministerului Educatiei dupa frauda la bac semnalata la Targu Lapus (GALERIE VIDEO)

 Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro
 Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO – sala de examen
Vezi VIDEO editat
O
 investigatie la fata locului a facut azi, 5 iulie, un reprezentant al Ministerului Educatiei, trimis special de la Bucuresti pentru a clarifica imprejurarile care au facut posibil ca mai multi candidati la bacalaureat din centrul de examinare de la Liceul Teoretic ”Petru Rares” din Targu Lapus sa intre in posesia unor hartii cu rezolvarile la subiectul de matematica primit la proba obligatorie a profilului. Oficialul guvernamental nu a avut inca un raspuns in ce priveste sursa fituicilor care au fost gasite ieri, 4 iulie, in urma unui control inopinat in clase asupra a 14 elevi, patru de la liceul ”Petru Rares” si zece de la Grupul Scolar Tehhnic Targu Lapus. 

Deocamdata, investigatia ministeriala este in derulare, in cursul zilei fiind audiati elevii prinsi copiind, parintii acestora, precum si dascalii care au supravegheat examenul de bacalaureat. Membrii comisiei de ancheta, din care face parte atat seful ISJ Maramures – Cristian Heuberger, cat si presedintele centrului de examinare – Adalbert Mehes, nu au dat prea multe detalii despre ce au discutat cu acestia, precizand ca nu au ajuns la nicio concluzie. 

Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro

O prima masura luata de acestia a constat in inlocuirea tuturor supraveghetorilor in ale caror sali au fost descoperiti candidati cu subiectele xeroxate. In total, 12 dascali au fost eliminati in urma fraudei la bac semnalate la Liceul Teoretic ”Petru Rares”, pentru ultima proba acestia fiind schimbati cu alti colegi din Copalnic Manastur si din Cernesti.

”Astazi am venit la Targu Lapus impreuna cu presedintele centrului de examen, impreuna cu doamna delegat din Ministerul Educatiei pentru a vedea la fata locului ce s-a intamplat. S-au purtat discutii impreuna cu parintii si cu elevii. Discutiile nu au fost foarte calme, dar speram ca unele lucruri ni le-am clarificat pentru a lua unele decizii in cunostinta de cauza. Elevii nu cred ca isi pot motiva intentia de fraudare, frauda la care au luat parte. E o treaba mai complicata aici, care isi are radacinile si in alte actiuni din alti ani. Speram ca usor-usor sa punem capat acestor fapte”, a declarat inspectorul scolar general, Cristian Heuberger.

Cei 14 elevi cu fituici au fost gasiti in sase sali de clasa, aflate atat la parterul institutiei cat si la etaj. Potrivit purtatorului de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip, a precizat ca o parte dintre candidatii implicati in scandal au explicat ca ar fi gasit hartiile cu rezolvari in toaleta. El a mai aratat ca tinerii au fost insotiti de cate un supravegetor la punctul sanitar, dar ca acesta –a asteptat la usa si prin urmare nu a avut cum sa vada ceva. 

Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro

“Ipoteza noastra este ca, asa cum prevede regulamentul, dupa o ora – tipul impus pentru a ramane in sala de examen – cineva ar fi reusit sa iasa cu subiectul, l-ar fi rezolvat si ar fi aruncat pe geamul grupului sanitar rezolvarile pentru ceilalti elevi. Noi am surprins frauda in jurul orei 11.20, cu 40 de minute inainte de incheirea probei de examen. Acest lucru este valabil in cazul elevilor de la parter. In cazul celor de la etaj, nu avem deocamdata cunostinta cum ar mai fi putut actiona. Oricum, gestul a fost premeditat”, a explicat pentru eMaramures purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean Scolar Maramures, Pavel Filip.

Cazul a iesit la iveala dupa ce presedintelui de comisie, Adalbert Mehes, i-a fost semnalata o neregula de catre unul dintre supraveghetori. ”Urcand spre sali, unul dintre asistentii de pe hol mi-a sesizat faptul ca i s-a parut ca unul dintre candidati, intorcandu-se de la toaleta, ar avea niste hartii. In acel moment, am coborat in sala in care suntem cu activitate, i-am solicitat unei doamne provesoare, membra in comisie, sa ma asiste sa fac o verificare. Am intrat in sala in care profesorul a indicat ca a intrat elevul si am facut o prima verificare, descoperind printre hartiile care erau pe masa – e vorba de ciornele si hartiile de lucru – subiectul rezolvat dar sub forma de copie xerox. Acesta fiind din punctul meu de vedere o dovada clara de incalcare a legalitatii, am oprit lucrarea respectiva si am informat comisia judeteana despre faptul ca exista o frauda in timpul desfasurarii examenului”, a declarat Adalbert Mehes, presedintele comisiei de examinare. 

Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro

Multe sunt chestiunile care trebuie lamurite de comisia de ancheta. In primul rand trebuie identificata persoana care a rezolvat subiectul la matematica si daca tot aceeasi le-a multiplicat ori a apelat la altcineva din institutia scolara ca sa le copieze. Potrivit regulamentelor, in centrele de examinare nu se permite decat accesul persoanelor autorizate, prin urmare nu ar fi dicil de aflat traseul fituicilor. Directorul liceului din Targu Lapus unde s-au inregistrat problemele, Calin Micu, nu a putut fi contactat pentru explicatii.

Pentru profesor, frauda de acum nu este chiar o premiera, pentru ca in urma cu patru ani a fost anchetat si chiar trimis in judecata in celebrul dosar ”Mita la bac”, dupa ce mai multe zeci de elevi de la Liceul ”Georghe Pop de Basesti” din Sighetu Marmatiei au dat bani ca sa isi obtina diploma de absolventi. La vremea respectiva, anchetatorii au retinut in sarcina lui Calin Paul Micu – vicepresedinte al comisiei de bacalaureat din Centrul de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighet – unde au fost cazurile de frauda, infractiunea de luare de mita. 

Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro

In noul scandal, nu s-a vorbit deocamdata despre o ancheta penala, oficialii ISJ Maramures precizand ca investigatia este una interna. Copiile xerox cu rezolvarile subiectelor de la proba de matematica au fost ridicate si urmeaza sa fie predate politiei si analizate de catre un expert grafolog. Scrisul de pe hartii este unul citet si foarte ingrijit, putand fi mai degraba al unui profesor decat al unui elev. Pana la finalizarea expertizei nu se pot face insa decat presupuneri in legatura cu acest aspect. Elevii care au copiat vor fi declarati respinsi in aceasta sesiune a bacalaureatului si vor avea dreptul sa sustina examenul abia in toamna lui 2013.
Sursa: Anca Popescu