Stiri externe

AU CAZUT – Doua drone Predator americane s-au prabusit in Irak si in Turcia

Aviatia militara americana a pierdut recent doua drone Predator in Irak si in Turcia in incidente separate, potrivit declaratiei facute miercuri de un responsabil militar pentru AFP.

Dronele de atac Predator pot fi echipate cu arme puternice, dar autoritatile nu au precizat daca cele doua aparate erau inarmate in momentele incidentelor. Primul incident a survenit in 16 octombrie, cand un pilot a ‘pierdut semnalul aparatului sau, care s-a prabusit la sud-est de Bagdad’, a precizat colonelul Steven Warren, purtator de cuvant al Pentagonului.

Politia irakiana a gasit drona si a remis-o americanilor. Nimeni nu a fost ranit.

Trei zile mai tarziu, un alt Predator a cazut in sudul Turciei, a explicat Warren, presa locala precizand ca acesta a cazut in regiunea Hatay.’Aparatul a cunoscut o defectiune mecanica. Air Force a continuat sa-l controleze si l-a indreptat spre o zona nepopulata’, a spus colonelul.

Si acest Predator a fost restituit autoritatilor americane. Ambele incidente sunt in prezent in atentia anchetatorilor.SUA se afla in fruntea unei coalitii alcatuite din vreo 60 de tari care bombardeaza tinte ale grupului jihadist Statul Islamic in Siria si in Irak.Turcia permite americanilor sa-i utilizeze baza aeriana de la Incirlik, in sudul tarii, pentru a lansa aceste atacuri.

Sursa: Agerpres