Comunicate de presa

ATENTIE LA DRUM – Recomandarile politistilor privind conditiile meteo-rutiere din urmatoarea perioada

Politistii maramureseni va recomanda sa va planificati din timp calatoriile, sa va interesati de conditiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmeaza sa il parcurgeti si sa adaptati viteza de rulare la conditiile de drum si trafic, in contextul alertei de intrare sub coduri portocalii si galbene ploi, vant, lapovita si ninsori.

Avand in vedere alerta meteorologilor de privind avertizarile de cod galben, care anunta ploi, vant, lapovita si ninsori in aproape toata tara pana in 12 octombrie, ora 18.00, politistii maramureseni va recomanda sa fiti atenti la drum si sa va interesati de conditiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmeaza sa il parcurgeti.

Adaptati permanent viteza de rulare la conditiile de drum si trafic. Astfel, chiar daca va aflati in localitati sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zapada sau mazga, trebuie sa circulati cu o viteza care sa permita oprirea in siguranta, avand in vedere ca distanta de franare in astfel de conditii este mult mai mare.

Evitati actionarea brusca a sistemului de franare si a mecanismului de directie, deoarece autovehiculul pe care il conduceti poate derapa. Folositi cu precadere frana de motor atunci cand rulati pe un carosabil alunecos. Nu efectuati depasiri riscante!

Pentru a preintampina producerea unor evenimente rutiere nedorite, pastrati in mers o distanta suficient de mare fata de vehiculul din fata, pentru a putea opri in conditii de siguranta! Politistii rutieri va recomanda sa folositi luminile de intalnire si pe timpul zilei, mai ales in conditii de vreme nefavorabila. Curatati in permanenta farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, asigurati buna functionare a stergatoarelor de parbriz si folositi corespunzator instalatia de ventilatie – climatizare!

Va reamintim ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Sursa: IPJ Maramures