Externe

ATENTATE – IRAK – Valul de atentate inregistrat ieri a facut cel putin 111 victime in orasele irakiene

Cel putin 111 persoane au fost ucise si 235 ranite luni în Irak în urma unui val de atentate care a marcat cea mai sangeroasa zi din ultimii doi ani si jumatate în aceasta tara, unde reteaua al-Qaida a anuntat o intensificare a luptei sale, relateaza AFP.

Un numar de 27 de atacuri au avut loc în 18 orase, printre care si capitala Baghdad, în a treia zi a lunii sacre a Ramadanului. Printre victime se numara de asemenea politisti si soldati. Cel mai sangeros atentat a avut loc la Taji, la 25 de kilometri nord de Baghdad, unde o serie de explozii s-au soldat cu cel putin 42 de morti si 40 de raniti. Mai la nord, în apropierea localitatii Duluiya, persoane înarmate au patruns într-o baza militara si au deschis focul asupra soldatilor, ucigand 15 dintre ei.

Statul islamic al Irakului (ISI), ramura irakiana a retelei al-Qaida, care a revendicat numeroase atentate, si-a anuntat recent intentia de a-si intensifica lupta, într-un mesaj audio al liderului acesteia, Abou Bakr al-Bagdadi, care a mai vorbit si despre ‘lansarea unei noi initiative denumita ‘Doborarea zidurilor’, care vizeaza eliberarea prizonierilor musulmani, urmarirea si eliminarea judecatorilor, procurorilor si a celor care îi protejeaza’.

Violentele din Irak au scazut considerabil fata de anii 2006-2007, dar raman un fapt obisnuit pe tot cuprinsul acestei tari afectata de o grava criza politica si de tensiuni interconfesionale.

Sursa: Agerpres