Externe

ATENTAT – BILANT – Cel putin opt morti, dintre care un bulgar, in urma atacului din Burgas

Numarul victimelor atacului terorist comis miercuri impotriva unui autocar cu turisti israelieni pe aeroportul Burgas de pe litoralul Marii Negre s-a ridicat la opt, inclusiv un cetatean bulgar, a anuntat ministrul de Externe de la Sofia, Nikolai Mladenov, citat de site-ul Novinite.com. Cetateanul bulgar, in varsta de 36 de ani, era soferul autocarului care a explodat si care urma sa transporte un grup de turisti israelieni in statiunea Sunny Beach.

Mladenov a declarat joi dimineata de la Burgas pentru postul de televiziune privat bTV ca bilantul victimelor a crescut la opt, dupa ce doua persoane au murit in cursul noptii la spital din cauza ranilor. Una dintre ele era soferul bulgar al autocarului, iar cealalta o femeie israeliana inca neidentificata.

Numarul ranitilor este de 37. Acestia au fost internati in spitalele din Burgas, iar trei dintre ei, care se afla in stare critica, au fost transportati in cursul noptii la Sofia cu un avion militar guvernamental.

Aeroportul din Burgas ramane inchis, iar zborurile sunt deviate catre aeroportul din Varna. Cel putin 64 de turisti israelieni au ramas in aeroport, unde le-au fost oferite bauturi, mancare si paturi.

Anchetatorii interogheaza martorii si examineaza inregistrarile realizate de camerele de supraveghere, iar masurile de securitate au fost sporite in hotelurile unde sunt cazati turisti israelieni.

Intre timp, premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca atacul terorist este cel mai probabil actul unui atacator sinucigas. Serviciile bulgare colaboreaza si FBI si CIA si cu anchetatorii israelieni.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza, in urma verificarilor efectuate, ca printre victimele atentatului nu sunt cetateni romani. “In urma atentatului din localitatea Burgas, Bulgaria, soldat cu victime omenesti, Ambasada Romaniei la Sofia a contactat autoritatile locale pentru a verifica daca printre victime se afla cetateni romani. Din verificari a rezultat ca printre victimele atentatului nu sunt cetațeni romani”, a precizat MAE, aseara.

Aeroportul din Burgas a fost inchis, toate zborurile fiind deviate pe aeroportul din Varna, mentioneaza sursa citata.

Sursa: Mediafax