Actualitate

ATAC – Angajarea lui Daniel Funeriu la presedintie a fost reclamata catre Inspectia Muncii

Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei (c) gov.ro Ministerul Educatiei a sesizat Inspectia Muncii in legatura cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu, consilier la Administratia Prezidentiala, intrucat acesta nu are o diploma de bacalaureat echivalata in Romania si nu a echivalat studiile superioare, a anuntat, luni, ministrul Liviu Pop.

“Din punct de vedere al studiilor medii, nu are diploma de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am gasit in arhiva Ministerului niciun document care sa arate echivalarea studiilor”, a spus ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

Intrebat daca Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente si in calitate de ministru al Educatiei, Liviu Pop a raspuns: “In calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”. Liviu Pop a precizat ca asteapta rezultatul Inspectiei Muncii.

Ministrul a mai spus ca la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului exista si o alta problema, in legatura cu un ordin din ministru din 2010 privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, in cazul caruia se fac verificari, intrucat documentul nu se gaseste in arhiva ministerului.

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu ocupa, din 10 februarie, functia de consilier prezidential.

Daniel Funeriu a obtinut bacalaureatul in anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franta, dupa parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timisoara, sectia de chimie-biologie, si a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educatiei.

Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obtinut mai multe premii nationale si internationale la olimpiadele de chimie, precum si premiul II la olimpiada de chimie din Franta, in anul 1989. In anul 1995, a obtinut, ca sef de promotie, masterul in chimie organica si supramoleculara la Universitatea “Louis Pasteur” din Strasbourg, iar in 1999 a devenit doctor in chimie al aceleiasi universitati, cu distinctia Magna cum Laude. Conducatorul sau de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educatiei au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoastere, in SUA, Japonia si Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi in institute si universitati.

La numirea sa in functia de ministru al Educatiei, Daniel Funeriu ocupa functia de lider al grupului de cercetare de excelenta “Marie Curie” la Universitatea Tehnica din München, fiind si investigator principal in cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

Ministrul Educatiei preciza, in 24 mai 2011, ca nu si-a echivalat studiile pentru ca functia pe care o ocupa si activitatile pe care le desfasoara nu necesita acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din functia pe care o ocupa sa ceara subordonatilor sa-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea ca va pune in functiune, pana la inceputul anului universitar, preocedura recunoasterii automate a studiilor, daca diploma a fost emisa de o universitate de prestigiu din lume.

Precizarile au fost facute dupa ce in presa au aparut relatari conform carora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii invatamantului din Romania, in conditiile in care nu si-a echivalat diplomele pe care le-a obtinut in strainatate nici dupa ce a preluat portofoliul Educatiei.

In iulie 2011, Daniel Funeriu preciza ca a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o nota suficient de mare pentru a fi selectat in ruta de studii pentru elite, dupa ce postul Antena 3 a prezentat un document din care rezulta ca ministrul a picat probele scrise si a primit o a doua sansa la oral.

Potrivit postului de televiziune Antena 3, Daniel Funeriu nu ar fi reusit sa treaca de proba scrisa a bacalaureatului pe care l-a sustinut in 1989, la Strasbourg, dar ar fi primit o a doua sansa la examenul oral. Postul de televiziune, care preciza ca are datele de la un telespectator, a prezentat si un tabel in care aparea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar in dreptul acestuia era mentiunea “passe second groupe”.

Daniel Funeriu preciza ca lista prezentata de postul de televiziune, pe care era trecut si numele sau, contine numele unor elevi care au sustinut bacalaureatul in 2011, nu in 1989. Ministrul a adaugat ca numele sau a fost inserat printre alte nume, iar doua nume au fost sterse din aceasta lista.

Anterior, Daniel Funeriu declara, intr-un interviu pentru “Gandul”, ca a dat bacalaureatul in 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obtinand note “foarte, foarte mari la matematica si fizica”, avand cea mai mare medie de absolvire din liceu, impreuna cu un alt coleg.

Sursa: Mediafax