ITC

ASTRONOMIE – A fost descoperita o maternitate stelara in care nu a inceput inca procesul de formare de noi stele

O echipa de astronomi a anuntat descoperirea celui mai tanar exemplu al unuia dintre cele mai vechi obiecte din Univers – un roi globular – o maternitate stelara in care sunt pe cale sa se nasca milioane de stele, conform unui material publicat de SPACE.com. Acest obiect cosmic, botezat de astronomi “Firecracker” este un nor dens si foarte masiv de gaz molecular si ar putea fi cel mai tanar exemplu al unui roi globular, sau mai degraba un proto-roi globular. Milioane de stele se pot forma din materia masata in astfel de roiuri globulare, insa observatiile au indicat ca in roiul nou-descoperit nu straluceste inca nicio stea. 

“Am putea fi martorii unuia dintre cele mai vechi si mai extreme moduri de formare a stelelor din Univers”, a declarat astronomul Kelsey Johnson de la Universitatea Virginia din Charlottesville, coordonatorul echipei care a realizat aceasta descoperire. “Acest obiect (cosmic) cu totul remarcabil pare sa fi iesit direct din perioada de tinerete a Universului. Sa descoperi ceva ce are toate caracteristicile unui roi globular dar care inca nu a produs nicio stea, este ca si cand ai descoperi un ou de dinozaur pe cale sa eclozeze”, a adaugat el.

Roiurile globulare sunt prezente comune in Univers – Calea Lactee contine peste 150 astfel de maternitati stelare cunoscute si ar putea ascunde multe altele care inca nu au fost descoperite. Pe masura ce acesti nori densi de gaz formeaza noi stele, caldura si radiatiile emise de aceste stele modifica mediul din jurul lor, devenind dificil pentru astronomi sa inteleaga conditiile din roiul globular dinainte de aprinderea acestor prime stele.

“Pana acum, norii cu un astfel de potential au fost vazut doar in perioada lor de adolescenta, dupa ce primele stele din cadrul lor erau deja aprinse. Acest lucru inseamna ca acele conditii originare ale maternitatii stelare au fost deja modificate. Pentru a intelege cum se formeaza roiurile globulare, trebuie sa vedem inceputurile“, a sustinut Johnson.

Daca majoritatea roiurilor globulare s-au format acum aproximativ 12 miliarde de ani, atunci cand au aparut si primele galaxii, o mica parte dintre ele s-au format mai recent, in urma ciocnirilor dintre unele galaxii. Fereastra de formare este relativ scurta, roiurile globulare incepand sa produca stele in interval de cateva milioane de ani dupa aparitie. Astfel de nori masivi de gaze moleculare sunt rari, putand fi imprastiati de atractia gravitationala a altor corpuri aflate in apropiere.

“Rata de supravietuire pentru un roi globular tanar este foarte mica, de aproximativ 1%. Diferite forte interne si externe duc la destramarea acestor nori, rezultatul fiind fie roiuri deschise, asa cum sunt Pleiadele, fie roiuri dezintegrate complet ce devin parte a haloului galactic.

Oamenii de stiinta sunt insa optimisti ca roiul globular Firecracker va supravietui. Acest roi globular contine o masa de gaz molecular de peste 50 de milioane de mase solare si ar putea fi suficient de dens pentru a rezista influentelor gravitationale si pentru a incepe procesul de formare de noi stele.
Acest studiu a fost acceptat pentru publicare intr-un numar viitor al revistei Astrophysical Journal.

foto agerpres

Sursa: Agerpres