Cultura

ARHITECTURA – Expozitia itineranta “Bienala de Arhitectura Transilvania 2015 ” a ajuns si in Baia Mare

Municipiul Baia Mare este gazda expozitiei itinerante “Bienala de Arhitectura Transilvania 2015”. Evenimentul aduce in fata publicului baimarean o serie de lucrari din domeniul arhitecturii si este organizata de Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Transilvania. Vernisajul expozitiei a avut loc in seara zilei de 22 octombrie si a fost gazduita de Galeria de Arta a mall-ului baimarean. La eveniment a participat si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Evenimentul se afla la cea de-a doua editie si a adus in fata publicului numeroase lucrari de arhitectura, printre care se regasesc si proiectele care au stat la baza realizarii Pietei Cetatii sau a Pietei Obor din Baia Mare.

“Ce vedeti aici expus sunt lucrarile realizate in ultimii doi ani. Tot acest efort care il vedeti astazi aici pentru Ordinul Arhitectilor este o bucurie pentru ca prin aceasta expozitie se vede ca calitatea arhitecturii cotidiene creste, ceea ce este un lucru imbucurator. Imbucurator pentru ca asa cum stim pana acum se urmarea doar sa fie puse pe panou operele sau tablourile unor arhitecti. Aceasta bienala isi doreste sa creasca valoarea arhitecturii cotidiene, cea de zi cu zi”, a declarat Stefan Paskutz, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Nord-Vest. 

Prezent la vernisajul expozitiei, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches a aratat ca isi doreste ca Baia Mare sa fie gazda Bienalei de Arhitectura Transilvania si nu doar o locatie itineranta pentru expozitie. 
“Mi-as dori foarte mult ca in 2017 aceasta bienala sa fie gazduita de catre Baia Mare si sa nu fie doar o chestiune itineranta care intamplator trece prin Baia Mare. Sper sa se intample acest lucru si sunt convins ca o sa gasim o formula in care sa onoram municipiul Baia Mare cu o astfel de manifestare foarte important. Si este foarte important ca vorbim despre Transilvania si nu o spun intr-un mod rautacios sau intr-un mod in care desconsider ceea ce inseamna Sudul Romaniei sau Estul Romaniei ci pentru ca trebuie sa constientizam noi, cetatenii, care nu facem altceva decat sa admiram opera dumneavoastra, a arhitectilor, ca aici exista o anumita influenta, ca aici exista o anumita maniera in care se slefuiesc astfel de proiecte, ca lucrurile se intampla putin altfel decat in alta parte a Romaniei”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Lucrarile de arhitectura sunt expuse in Galeria de Arta a mall-ului baimarean pana in 29 octombrie.

Sursa: Simona Vasiac