Cultura

ARHEOLOGIE – Proiect international de arheologie montana in Muntii Alpi. Un baimarean a fost singurul roman din echipa (VIDEO)

Vezi VIDEO
Luna trecuta, in lantul muntos Karwendel din Alpii Calcarosi aflati la frontiera dintre Germania (Bavaria) si Austria (Tirol) s-a desfasurat proiectul de arheologie montana „Transalpine contacts during the Neolithic”. Proiectul este coordonat de dr. Caroline von Nicolai de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, la campania din anul acesta participand si muzeograful Bogdan Bobina de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

„Incepand din 2007 avem o colaborare cu Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen la Santierul Arheologic de la Lapus si prin urmare, cum noi am inceput in 2012 un proiect de «Arheologie montana Muntii Maramuresului» si avem si rezultate destul de bune, s-a ivit posibilitatea de a merge in Muntii Alpi unde universitatea, pentru prima data, incepe un proiect de arheologie montana, in Muntii Karwendel, Parcul Natural Karwendel, la frontiera dintre Austria si Germania. Prin urmare, am facut schimb de experienta si timp de o saptamana am facut cercetari de suprafata in zona”, a precizat Bogdan Bobina.

Obiectivele principale ale proiectului vizeaza obtinerea unei perspective asupra activitatii antropice din preistorie in zona alpina. In 2015 proiectul s-a concentrat pe Valea Eng in Austria, situata la o altitudine 1.080-1.300 metri deasupra nivelului marii, si trecatorile din jur. Valea Eng este folosita si astazi pentru pasunatul alpin, in zona fiind si un depozit de radiolarite si are acces direct prin intermediul mai multor trecatori alpine spre valea Inn.

Pe langa cercetarile de suprafata a fost intreprinsa si o sapatura arheologica intr-un adapost sub stanca situat in apropiere de una dintre trecatori, oferind o vizibilitate spre zonele inconjuratoare. Acesta ar constitui, prin urmare, un loc de odihna ideal pentru vanatorii-culegatori din mezolitic, precum si pastorii sau migratorii care au trecut prin acea vale. Sapatura va oferi cu siguranta artefacte si informatii paleoecologice, cum ar fi ceramica, oase de animale, resturi macrobotanice si carbune, care vor arata cand si cum a fost folosit acest adapost in preistorie.

Proiectul ar trebui sa dezvaluie modul in care societatile din trecut s-au adaptat la un mediu alpin marginal, ce nu este potrivit pentru agricultura, dar ar putea fi utilizat pentru vanatoare si pastorit, precum si pentru procurarea de materii prime.

„Din pacate, descoperirile nu sunt asa cum sunt in proiectul nostru. Au avut o singura descoperire din Epoca Fierului dar pe viitor, i-am invitat anul viitor sa vina in proiectul nostru din Muntii Maramuresului, din care doamna profesor Karolina von Nikolai impreuna cu cativa studenti vor veni la noi sa cercetam Pasul Prislop unde deja avem descoperiri, prin urmare anul viitor spre toamna vom merge noi din nou la ei, in Muntii Alpi, impreuna cu cativa studenti pentru ca sa facem acelasi schimb de experienta”, a mai spus Bobina.

Dupa colaborarea fructuoasa dintre Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures si Universitatea Ludwig-Maximilians din München, arheologii din Germania vor participa anul viitor la proiectul coordonat de partea romana in Muntii Maramuresului, acesta fiind demarat in 2012 si avand deja rezultate notabile de-a lungul celor patru campanii anuale desfasurate pana acum.

Sursa: Ana Pop