Monden

ANUNT – Portugalia nu va participa la Eurovision 2016

Portugalia spune “nu” editiei din 2016 a concursului Eurovision, organizatorii concursului national lusitan anuntand ca tara lor va lipsi de la urmatoarea competitie gazduita de Stockholm, scrie vineri 20minutes.fr. “Dupa o indelungata si serioasa reflectie asupra participarii noastre la eveniment si necesitatea de a crea noi emisiuni, directia de programe a decis ca Eurovision nu face parte din aceste proiecte”, a anuntat intr-un comunicat postul public Radio et Televisao de Portugal (RTP).

Prin urmare Portugalia va lipsi de la concurs a cincea oara de la prima sa editie, in 1955. Ea s-a retras ultima oara in 2013, RTP invocand atunci motive de ordin financiar.
La ultimele zece editii, Portugalia a reusit sa se califice in finala doar de trei ori. La concursul din 2015 de la Viena (Austria), Leonor Andrade a fost eliminata in semifinala, clasandu-se pe locul al 14-lea din 16 participanti. “Facem o pauza, insa promitem sa ne intoarcem in 2017”, afirma RTP in comunicatul mentionat.

Franta, in pofida rezultatului dezamagitor din luna mai a acestui an – cand a ocupat antepenultimul loc -, si-a confirmat participarea in 2016. Artistul care va reprezenta Hexagonul va fi calificat automat in finala in virtutea faptului ca Franta este una din cei cinci mari contributori financiari ai concursului. Ultima oara cand Franta a castigat competitia Eurovision a fost in 1977, fiind reprezentata atunci de Marie Myriam, cantareata franceza de origine portugheza.

Sursa: Mediafax