Comunicate de presa

ANUNT – Exercitiu de alarmare publica in caz de accident chimic pe timpul transportului substantelor periculoase

In conformitate cu Planul de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta pe anul 2015 al judetului Maramures si cu Planul de Analiza si Acoperire a Riscului din cadrul Primariei Municipiului Baia Mare, in data de 14.10.2015 se va desfasura un exercitiu de alarmare publica in caz de accident chimic pe timpul transportului substantelor periculoase.

Prin acest exercitiu se urmareste:
1) organizarea si conducerea actiunilor de interventie de catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta si Centrul operativ din municipiul Baia Mare, pentru limitarea si inlaturarea urmarilor unui accident chimic
2) punerea in aplicare a Planului de Analiza si Acoperire a Riscului
3) desfasurarea actiunilor de interventie pentru limitarea si inlaturarea urmarilor unui accident cu poluare chimica
4) activitatea populatiei, institutiilor publice si operatorilor economici la introducerea semnalelor”Alarma Chimica”si “Incetarea alarmei”.

In data de 14.10.15 la ora 10:05 va fi transmis, prin mijloacele de alarmare instalate in municipiul Baia Mare, semnalul acustic “Alarma Chimica” constand in 5 semnale acustice cu durata de 16 sec. fiecare, cu pauza de 10 sec. intre ele, pentru alarmarea popuatiei in urma producerii unui accident chimic pe strada Margeanului, la intersectia cu strada Fabricii, in care este implicata o cisterna ce transporta toluen diizocianat. Fiind o substanta deosebit de toxica, se va opri circulatia pe ambele sensuri de la intrarea la SC REMAT SA de pe strada Margeanului pina la serele SPAU si pina la S.C. Cozmircom SRL pe strada Fabricii, stabilindu-se o zona de izolare cu o raza de cca.200m, realizarea protectiei populatiei prin evacuare si izolare in spatii inchise cu etansarea usilor si ferestrelor si transmiterea catorva reguli de comportare ce trebuiesc luate imediat dupa producerea accidentului.

La terminarea exercitiului va fi transmis continuu, timp de 2 minute, prin mijloacele de alarmare instalate, semnalul acustic ”Incetarea alarmei” semnificand incheierea exercitiului.

REGULI DE COMPORTARE la receptionarea semnalului ”ALARMA CHIMICA”:
– Intrerupeti orice activitate;
– Nu intrati in panica;
– Instiintati si vecinii despre pericol;
– Folositi masca contra gazelor sau batista umezita pentru protejarea cailor respiratorii si adapostiti-va in cea mai apropiata incapere care poate fi etansata;
– Etansati foarte bine geamurile si usile folosind banda adeziva sau alte materiale;
– Procedati la fel si cu adaposturile de animale si pasari;
– Lasati deschis radioul si televizorul pe posturile locale pentru a receptiona comunicatele ce se transmit;
– Parasiti incaperea numai la ordinul organelor de protectie sau la semnalul de sirena “Incetarea alarmei”.
Nu uitati, printr-un comportament preventiv, va salvati viata si bunurile!

Presedintele Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta,
Catalin Chereches
Primarul Municipiului Baia Mare

Sursa: Emm