Sanatate

ANTRAX – Japonia, a cincea tara ce a primit din eroare un bacil mortal american

O baza americana din Japonia a primit din eroare bacili activi de antrax trimisi de un laborator militar american, ridicand la 5 numarul tarilor implicate in acest caz, potrivit Pentagonului, relateaza AFP.

Esantionul trimis in 2005 bazei americane Camp Zama a fost distrus acolo in 2009, potrivit Pentagonului.

Coreea de Sud, Canada, Australia si Marea Britanie au primit de asemenea bacili activi, potrivit Pentagonului. In Statele Unite, 19 state si districtul Columbia au primit bacilii.

In total, 69 de laboratoare ar fi primit esantioane contaminate incepand din 2005.

Niciun caz de contaminare umana nu a fost detectat dupa manipularea esantioanelor, a caror concentratie de bacili activi este extrem de scazuta.

Toate esantioanele au fost expediate de laboratorul militar Dugway din Utah, pentru dezvoltarea de instrumente de detectare a bacilului putand fi utilizat in razboiul bacteriologic.

Ancheta inca nu a stabilit de ce aceste esantioane contineau spori activi, in timp ce toti ar fi trebuit sa fie inactivi prin iradiere.

De la descoperirea unui esantion continand bacili activi de catre un laborator din Maryland in mai 2015, Pentagonul si Centrele de control si prevenire a bolilor (CDC) au intreprins un vast inventar si verificarea a 400 de loturi de bacili produse din 2005 in trei laboratoare militare americane.

Sursa: Agerpres