Afaceri - Economic

ANM – Lucrarile agricole se vor derula in conditii optime; regimul termic va fi mai ridicat in majoritatea zonelor de cultura

Lucrarile agricole din camp se vor efectua in conditii optime doar in zilele fara precipitatii, insa regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a zonelor de cultura, arata prognoza agrometeorologica valabila pentru perioada 22 – 28 septembrie, intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/.

Potrivit specialistilor ANM, continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm/ogor va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Moldova, Maramures, Banat, vestul si sudul Olteniei, sudul Crisanei, sud-vestul Transilvaniei, estul, nordul, centrul si local in sud-estul Munteniei. Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a Transilvaniei, Crisanei, estul si centrul Olteniei, vestul, nord-vestul si sudul Munteniei.

Procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna (rapita, orz si grau) aflate in fazele incipiente de vegetatie (germinare, rasarire si aparitia primelor frunze), cat si cele de coacere/maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Cultura de floarea-soarelui va inregistra maturitatea deplina (50-100%) si recoltarea, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Sub aspect fenologic, la porumb va predomina maturitatea deplina (30-100%) in cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar la hibrizii timpurii se vor continua lucrarile de recoltare.

Sfecla de zahar din centrul tarii va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina (80-100%), iar la cartof se vor semnala maturitatea deplina si recoltarea. Pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in fazele de coacere si maturare a fructelor/boabelor/lemnului, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

De asemenea, la culturile de rapita si orz de toamna se vor extinde suprafetele insamantate, iar la cele infiintate pana in prezent se vor inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire si izolat aparitia primelor frunze.

Specialistii ANM mentioneaza faptul ca lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime doar in zilele fara precipitatii.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul 22-28 septembrie, temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 15 si 25 de grade Celsius in majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1…7°C comparativ cu mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 20 si 30 de grade Celsius, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 9 si 20 de grade Celsius in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm se va situa intre 16…27°C la nivelul intregii tari, favorabila desfasurarii insamantarilor la culturile de toamna, precum si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la cele infiintate pana in prezent.
Pe de alta parte, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. Local, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de grindina.

Sursa: Agerpres