Actualitate

ANIVERSARE – PS Iustin Sigheteanul implineste azi 51 de ani

Foto: Iustin SigheteanulArhireul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Iustin Hodea Sigheteanul implineste azi, 23 iunie, 51 de ani. Reprezentantii Bisericii nu au anuntat evenimente speciale pentru aceasta zi, probabil si pentru ca, in opinia celui sarbatorit, aniversarea zilei de nastere este mai putin importanta pentru preoti decat hirotonirea. Totusi, in Baia Mare, la Catedrala Ortodoxa “Sfanta Treime” din Baia Mare a avut loc, in aceasta saptamana, o manifestare dedicata ierarhului maramuresean, ocazie cu care s-a lansat un volum dedicat PS Iustin Sigheteanul.

De asemenea, maine, 24 iunie, arhiereul vicar va fi sarbatorit de credinciosii satmareni, urmand sa fie prezent in randul lor la hramul Manastirii “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” de la Scarisoara Noua, lacas de cult apartinator de protopopiatul Carei.

PS Iustin Sigheteanul s-a nascut in comuna Rozavlea, din parinti crestini ortodocsi, fiind cel de-al patrulea copil al familiei mele care mai avea un baiat – Grigore si doua fete: Iliana si Irina. A urmat primele opt clase la Scoala Generala ”Octavian Goga” din localitate, iar în 1976 a intrat ca frate de manastire la Rohia.

Dupa ce a terminat zece clase, in anul 1978, a dat examen la Seminarul Teologic Ortodox Craiova – Moflenisi a fost declarat admis. Un an mai tarziu a fost transferat la Cluj, absolvind cursurile teologice in 1983, cand a fost, de altfel, hirotonit diacon si apoi preot la manastirea de la Rohia. In 1985 a fost tuns in monahism la aceeasi manastire, avandul nas de calugarie pe PS Justinian Maramuresanul, primind numele de Justin.

S-a inscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu in 1988 pe care l-a absolvit in 1992. Intre timp institutul a devenit Facultatea de Teologie ”Andrei Saguna” din cadrul Universitatii Lucian Blaga – Sibiu. Tot in 1988 i s-a incredintat conducerea provizorie a manastirii ”Afanta Ana” de la Rohia.

In 22 martie 1994, la propunerea PS Justinian, Sf. Sinod al B.O.R. a aprobat alegerea in postul de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului cu titlul de ”Sigheteanul”, iar in 17 aprilie 1994, are loc la Manastirea ”Sf. Ana” Rohia hirotonia intru arhiereu savarsita de catre IPS Dr. Antonie Plamadeala, IPS Bartolomeu al Clujului si PS Justinian al Maramuresului si Satmarului.

Din anul 2006 a fost admis la doctorat in cadrul Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxa, catedra de Studii Biblice, avandu-l ca indrumator stiintific pe Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana. Subiectul tezei de doctorat este: “Personalitatea Sfantului Ioan Botezatorul intre profetie si mesianism iudaic in descrierea Evangheliilor si a traditiei precrestine”.
Sursa: Ioana Osan