Monden

ANIVERSARE – „Nuntile de altadata”, vedete in cadrul aniversarii Zilei Internationale a Persoanelor in Varsta. Seniorii de la Caspev si-au etalat fotografiile de la ceremoniile nuptiale (VIDEO)

Vezi VIDEO
In fiecare an, la venitrea toamnei, la Centrul pentru Varstnici „Caspev” este mare agitatie. Se fac repetitii, se organizeaza concursuri si se pun la punct lucrurile pentru data de 1 octombrie cand, la nivel international, sunt aniversati seniorii. Anul acesta insa, pensionarii baimareni care frecventeaza acest club au sarbatorit in avans.

„Noi am pregatit anticipat aceasta sarbatoare cu vreo o saptamana cu o serie de activitati pe care le-am organizat in cadrul Centrului de Zi pentru Varstnici. Reamintesc concursurile de sah si remy, Nunta de Aur, un spectacol care era programat pentru astazi dar l-am decalat cu o saptamana deoarece am avut in vizita presedintele Consiliului National al Persoanelor Varstnice si al Federatiei Pensionarilor la noi si acel spectacol l-am facut saptamana trecuta si, sigur, continuand cu expozitia de costume populare, cu expozitia de fotografie «Mirii de altadata» care si astazi este afisata in cadrul Centrului de Zi si sigur se va incheia aceasta manifestare dedicata zilei de 1 Octombrie cu un spectacol si o festivitate pe care o s-o organizam impreuna cu domnul primar al municipiului Baia Mare”, a declarat Stefan Lupsa, presedintele Asociatiei Caspev.

Expozitia de fotografii de nunta care este expusa la Centrul pentru Varstnici Caspev este un simbol al statorniciei seniorilor baimareni si a fost realizata in premiera pentru oras. La organizarea ei si-au adus aportul aproape toti membrii asociatiei.

„Noi am facut apel la varstnicii care frecventeaza centrul, daca au fotografii de la nunta lor, de cand s-au casatorit prima data, sa aduca cateva fotografii, lucru care, vedeti, s-a realizat. Sigur, probabil nu toti cei care au fotografii au raspuns acestei chemari a noastre printre care si eu, ma simt vinovat ca eu am facut apel si eu am uitat sa aduc fotografii de la nunta mea”, a mai spus Lupsa.

Manifestarile dedicate seniorilor baimareni nu se incheie aici. Presedintele Asociatiei Caspev spune ca, in scurt timp, in cadrul fundatiei va fi organizata o sezatoare traditionala, dupa toate canoanele.

„Astfel de expozitii facem si am mai facut cu carti postale, de exemplu, sau cu alte lucruri vechi pe care le au pensionarii acasa. Urmeaza ca in luna octombrie sa facem, de exemplu, sezatoare, cum se faceau sezatorile pe vremuri. Sigur ca la acea sezatoare o sa va chemam. Si pentru mine este o curiozitate ca va iesi intr-adevar o sezatoare cum se faceau alta data sezatorile sau va fi ceva mai modern”, a subliniat Lupsa.

In februarie 1991, Organizatia Natiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internationala a persoanelor in varsta, iar cateva luni mai tarziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generala a ONU adopta rezolutia 46/91 cu titlul “Principiile Natiunilor Unite pentru persoanele in varsta destinate a le permite sa traiasca mai bine in anii caştigati”. Aceste principii consacra dreptul persoanelor varstnice la hrana, conditii de locuit şi ingrijire medicala, libertatea de a decide asupra vietii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa in activitati sociale dupa pensionare, precum şi accesul la oportunitati de invatare adecvate varstei.

Sursa: Ana Pop