Externe

ANIVERSARE – Nelson Mandela, omagiat de sotii Obama la 94 de ani

Foto: Nelson MandelaPresedintele Statelor Unite Barack Obama si sotia sa Michelle i-au adus un omagiu fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, care implineste astazi, 18 iulie, varsta de 94 de ani, salutand “vointa de fier”, “integritatea fara cusur” si “modestia” liderului african, relateaza AFP.

“In numele americanilor, dorim sa il felicitam sincer pe Nelson Mandela cu ocazia implinirii a 94 de ani”, au declarat primul presedinte de culoare al Statelor Unite si sotia sa. Ei apreciaza ca “viata extraordinara a lui Mandela si angajamentul sau ferm continua sa reprezinte o lumina pentru cei care cauta demnitatea, justitia si libertatea“.

“Istoria personala a lui Mandela este istoria unei vointe de fier, unei integritati fara cusur si modestiei”, subliniaza sotii Obama. Prima Doamna a Statelor Unite s-a intalnit cu Nelson Mandela la 21 iunie 2011 in cadrul unui turneu in Africa australa efectuat impreuna cu fiicele sale.

“Dupa toate criteriile, Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei transformandu-si tara, continentul (african) si lumea“, adauga sotii Obama despre eroul luptei impotriva apartheidului, “un om care a demonstrat puterea extraordinara a non-violentei (si) a tolerantei”.

Bill Clinton, unul dintre predecesorii lui Obama la Casa Alba, l-a vizitat marti pe Mandela in satul sau, Qunu (sud-est). Ziua de nastere a lui Nelson Mandela, 18 iulie, a devenit o sarbatoare importanta in Africa de Sud.

Mandela Day (Ziua Mandela) este recunoscuta de ONU si consta intr-un apel mondial la consacrarea a 67 de minute din timpul nostru pentru ajutorarea semenilor. Aceste 67 de minute reprezinta cei 67 de ani pe care fostul lider i-a consacrat luptei sale politice.

Nelson Mandela, presedinte al Africii de Sud din 1994 si pana in 1999, dupa ce a petrecut 27 de ani in inchisorile regimului rasist de apartheid, s-a retras din viata politica in 2004. In prezent, aparitiile sale publice sunt foarte rare, fostul lider avand o sanatate fragila.

Sursa: Mediafax