Afaceri - Economic

ANIVERSARE – Camera de Comert si Industrie Maramures a aniversat, astazi, un sfert de veac de la infiintare (VIDEO)

Vezi VIDEO
In urma cu 25 de ani, in Maramures se infiinta Camera de Comert si Industrie. In 18 septembrie 1990 avea loc Adunarea Generala de Constituire a Camerei de Comert si Industrie, in urma unei hotarari adoptate de comitetul de initiativa. La un sfert de veac de la infiintarea institutiei, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Maramures au pus la cale un moment aniversar la care au luat parte invitati importanti din Romania, Ungaria si Ucraina.

Istoria Camerei de Comert si Industrie isi are originea intr-un trecut indepartat. Primele institutii de acest gen din Cluj, Brasov si Timisoara au fost infiintate in martie 1850, prin Ordonanta Imperiala. Celelalte Camere din Transilvania au fost alipite institutiei similare din Debrecen pana in 1925, urmand ca pana in 1929 Camera de Comert si Industrie Maramures sa ramana alipita de Camera din Bihor. In 1949 aceste institutii erau desfiintate, fiind reinfiintate in 1990.

“Imediat dupa aparitia decretului legii se infiinteaza in Romania, Camere de Comert in toate cele 42 de judete. La noi dupa o ampla confruntare, o dezbatere desfasurata s-a constituit comitetul de initiativa format din Blaga Lucian, Ovidiu Vacla, Melania Muresan si Marcas Gheorghe. Comitetul a decis in unanimitate ca in data de 18 septembrie 1990 sa se tina Adunarea Generala de constituire a camerei de Comert si Industrie Maramures. La acea data au fost aprobate cele doua proiecte: statutul Camerei si hotararea Adunarii Generale”, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures, Gheorghe Marcas.

Pentru aniversarea celor 25 de ani de activitate, astazi, 18 septembrie, a fost organizat un moment festiv la care au fost invitate personalitati importante din Romania, Ungaria si Ucraina. Printre cei prezenti s-au numarat si secretarul de stat in Ministerul Economiei Florin Vodita, dar si ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Belarus, Viorel Mosan.

“Este o onoare pentru mine sa revin in Baia Mare pentru o ocazie atat de importanta si cu o incarcatura emotionala deosebita. Sistemul cameral in Romania este in curs de a deveni cel mai important partener de discutie in mediul public-privat. Este un efort comun al tuturor”, a spus Florin Vodita, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului.

La randul sau, ambasadorul Romaniei in Belarus, Viorel Mosan, a explicat ca “exista un potential nevalorificat, va incurajez sa va ganditi la extinderea contactelor de afaceri in acest mediu. Fiti siguri ca veti gasi in mine si in colectivul Ambasadei Romaniei in Belarus un partener si un interlocutor de nadejde. Urandu-va <<La Multi Ani!>> va doresc mult succes in continuare si astept propuneri de colaborare din partea dumneavoastra”.

Prezent la evenimentul aniversar, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a aratat ca vede in Camera de Comert un partener important pentru dezvoltarea economica a orasului. 

“Pentru noi, municipalitatea locala, Camera de Comert si Industrie Maramures reprezinta principalul partener in ceea ce dorim sa facem pentru dezvoltarea economica. In mod natural, din punct de vedere economic, Cluj-Napoca era principalul atractor pentru mediul economic, timp de 25 de ani. Acum a devenit un oras suprasaturat si din punct de vedere investitional si din punctul de vedere al resursei umane si astazi municipiul Baia Mare reprezinta a doua alternativa, avand intr-un fel sansa ca celelalte orase-municipii resedinta de judet sa nu ofere ceea ce Baia Mare ofera si sa nu existe deschiderea pe care mediul de afaceri, comunitatea, cat si autoritatea locala sau judeteana o au. Dorinta noastra, am si prezentat-o acum cateva zile in strategia integrata de dezvoltare urbana, este ca municipalitatea sa achizitioneze vechea platforma Phoenix-Cuprom si acolo sa realizam pentru prima data in Romania un parc pentru industrii creative”, a accentuat edilul baimarean.

Conform conducerii Camerei de Comert si Industrie Maramures, de-a lungul celor 25 de ani de existenta, aceasta institutie a constituit un mediu propice “pentru promovarea si apararea intereselor membrilor sai si a mediului de afaceri”.

In semn de recunoastere a activitatii Camerei de Comert si Industrie Maramures, autoritatile locale si judetene au acordat reprezentantilor institutiei diplome de excelenta.

Sursa: C.T.