Actualitate

ANCHETA LA BAC – Cazul celor 14 candidati care au copiat in Targu Lapus a intrat in vizorul politiei (VIDEO)

 Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro
 Foto: Frauda la bac - Targu Lapus (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
Misterul fituicilor de la liceul Petru Rares din Targu Lapus trebuie rezolvat de politie. Hartiile pe care au fost trecute solutiile subiectelor la proba de matematica din cadrul bacalaureatului, dar si cei 14 tineri surprinsi in timp ce copiau au intrat in atentia oamenilor legii, dupa o plangere depusa de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean.

Ancheta vizeaza, potrivit surselor eMaramures, mai multe infractiuni din sfera de serviciu – conform articolului 246 din Codul Penal -, pentru care pedeapsa prevazuta e inchisoarea. Deocamdata, insa, nu exista un suspect direct, pentru ca, desi se crede ca veriga intre „copiute” si elevi este un profesor, toate declaratiile fac referire la faptul ca fituicile ar fi fost pur si simplu gasite la toaleta.

„In prezent, politia efectueaza cercetari pentru a stabili in ce imprejurari candidatii respectivi au intrat in posesia rezolvarilor si pentru tragerea la raspundere a celor vinovati. Deocamdata se efectueaza cercetari fata de persoane necunoscute”, a aratat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Maramures, Gabriela Liahovici.

Inspectoratul Scolar a depus plangerea la politie in cazul fraudei de la bacalaureat abia ieri, 9 iulie. Reprezentantii institutiei au aratat ca, in primele zile de la incident, a existat o comisie care a derulat o ancheta interna la Targu Lapus. S-a discutat cu toi cei implicati, dar nu s-a clarificat cum au ajuns foile cu subiectele rezolvate la elevi.

„In sinteza, concluziile noastre ar fi acestea: nu s-a probat ca hartiile cu solutii la problemele de matematica au fost introduse in sala de catre profesorii asistenti si, din discutia cu parintii, n-a reiesit niciun moment ca ar fi vorba de sume de bani colectate si folosite in scop de fraudare a examenului. Potrivit metodologiei de bacalaureat, comisia judeteana a avut obligatia sa instiinteze Inspectoratul Judetean de Politie. Dumnealor urmeaza sa faca ancheta specifica lor si ei vor stabili daca este vorba de infractionalitate”, a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.

Scandalul de la Targu Lapus a izbucnit in data de 4 iulie. Autoritatile spun ca in discutie pot fi infractiuni de abuz in serviciu, in cazul unui profesor care a furnizat rezolvarea subiectelor la matematica, dar ca in paralel se verifica daca nu cumva s-a dat mita pentru ca fituicile sa ajunga la anumiti elevi.
Sursa: Gabriela Kuhajda