Actualitate

ANCHETA – INTERESE – Ministrul maramuresean Liviu Marian Pop e audiat, azi, la Agentia Nationala de Integritate

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, s-a prezentat, luni, la Agentia Nationala de Integritate (ANI), in legatura cu verificarea pe care au demarat-o inspectorii de integritate la adresa sa pentru conflict de interese. El este verificat ca urmare a deciziei sale privind retinerea din salarii a cotizatiilor sindicale, demnitarul hotarand sa se prezinte la ANI dupa ce a primit scrisoarea de instiintare referitoare la control, spun surse oficiale

Pop, a declarat, saptamana trecuta, ca a fost anuntat de ANI ca s-a declansat o procedura de evaluare in cazul lui privind un posibil conflict de interese, fiind invitat sa se prezinte la sediul institutiei luni, la ora 12.00. El a precizat ca a fost instiintat telefonic, de catre Agentia Nationala de Integritate, ca s-a declansat o procedura de evaluare privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese in perioada exercitarii functiei de demnitar public.

Surse oficiale au declarat ca Liviu Pop a luat decizia de a se prezenta la ANI, iar verificarea sa este in legatura cu decizia de retinere a cotizatiilor sindicale direct din salariile membrilor de sindicat din educatie. O astfel de decizie a existat anterior preluarii portofoliului Educatiei de catre Daniel Funeriu (predecesorul lui Liviu Pop-n.r.), care a decis revocarea ei, plata cotizatiilor fiind facuta de fiecare membru de sindicat in parte, nu direct din salariu.

Revenirea la decizia anterioara ca urmare a demersului lui Liviu Pop, care a fost lider sindical, ar intra in sfera conflictului de interese, spun sursele citate.

Potrivit articolului 253, indice 1, din Codul penal, fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii cinci ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

Liviu Pop a fost, incepand cu luna ianuarie 2004, presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures. In decembrie 2007, Liviu Pop a devenit secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Pop sustine ca la numirea in functia de ministru delegat pentru Dialog Social s-a suspendat din toate functiile sindicale.

Potrivit Ordinului 4576 din 11 iulie 2011, semnat de ministrul Educatiei din acea perioada, Daniel Funeriu, cadrele didactice isi primesc in mana salariul intreg, plata cotizatiilor sindicale facandu-se prin alte mijloace decat direct pe statul de plata.

In 21 decembrie 2011, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia “Spiru Haret” si Federatia Educatiei Nationale au dat in judecata Ministerul Educatiei, Ministerul Administatiei si Internelor si Ministerul Finantelor, cerand Curtii de Apel Bucuresti sa le oblige sa modifice Ordinul comun privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal in invatamantul preuniversitar de stat.

In februarie, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea federatiilor sindicale de suspendare a ordinului. Ulterior, in 4 mai, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea de anulare partiala a Ordinului comun nr. 4576/11.07.2011/ 230/18.10.2011/ 2445/15.09.2011, respectiv a Anexei nr. 2 si a Anexei nr. 4, ca fiind neintemeiata.
Totodata, instanta a respins cererea de obligare a celor trei ministere la modificarea si completare ordinului comun. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu declara in februarie ca acest ordin a fost dat in interesul cadrelor didactice si mai ales in interesul reprezentativitatii corecte a cadrelor didactice. El preciza ca aproximtiv 7-8% din corpul profesoral, respectiv 23.000 de cadre didactice, cotizeaza in prezent la sindicatele din educatie, ceea ce inseamna ca, anual, in conturile organizatiilor intrau aproximativ 70 de milioane de lei.

“Fondul de salarii al nivelul MECTS era undeva la 7,7 miliarde de lei. Din acesta suma, 1 la suta reprezentand aproximativ 70 de milioane de lei intrau direct in conturile sindicatelor. Acum avem o mai buna reprezentare, ei vor alege sa platesca celor care ii reprezinta cu adevarat. Cred ca este un mare castig pentru reprezentativitatea cadrelor didacice sa plateasca acolo unde sunt reprezentate. O reprezentare de 7-8 la suta inseamna credibilitate de 7-8 la suta”, spunea Funeriu.

FSLI sustinea ca adevarata miza a masurii de neretinere a cotizatiei pe statul de plata este scaderea numarului membrilor de sindicat, acestia avand de primit in urma proceselor peste sapte miliarde de lei.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant i-a transmis atunci fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu ca a fost informat gresit, pentru ca fondul de salarii contine si contributia angajatorului, deci este vorba de cel mult cinci miliarde pe an salarii brute, cotizatia de sindicat, teoretic, este de maximum unu la suta din brutul angajatului, deci maximum cinci milioane pe an, si nu toti au cotizatia de unu la suta din brut, unele sindicate avand cotizatie de doi lei pe luna de la fiecare membru.

Potrivit sindicalistilor, cotizatia platita federatiilor sindicale este de doar un leu de la fiecare membru pe luna, restul ramanand in organizatia de judet sau sector, acesti bani fiind folositi pentru ajutoare sociale, cursuri de formare, plata angajatilor.

Practic, cea mai parte a banilor incasati de sindicate se intoarce catre membrii de sindicat. Prin masura luata de Ministerul Educatiei de a nu se incasa cotizatia pe statul de plata sunt afectati in primul rand, salariatii din invatamant. Precizam ca executiile bugetare ale sindicatelor si ale federatiilor se gasesc pe site-ul Ministerului de Finante. Substratul real al acestei masuri luate de catre MECTS este altul, si anume supararea guvernului pe sindicatele din preuniversitar care au obtinut pentru membrii lor drepturi salariale pe care Executivul a refuzat sa le acorde, conform legii”, preciza FSLI

Sursa: Mediafax