Comunitate

ANALIZA VOT – Primarul si noul Consiliul Local Baia Mare isi vor prelua mandatele pana la sfarsitul lunii iunie (VIDEO)

Vezi VIDEO
Un nou mandat de primar si-a asigurat candidatul USL la Primaria Baia Mare, Catalin Chereches, in urma alegerilor locale de duminica, 10 iunie. Edilul a obtinut 86,03% din voturi, in vreme ce urmatorul clasat – democrat-liberalul Stefan Pop, a adunat 5,41% din sufragii, iar Adrian Turicu, de la Partidul Poporului, 4,74%. Ceilalti doi candidati la postul de primar, Simion Bizau (PER) si Gheorghe Tamasan (ACDR) au avut 2,98% din voturi, respectiv 0,81%. Rezultatul alegerilor de la Baia Mare nu a fost o surpriza, pentru ca victoria USL era asteptata chiar si de cei nepriceputi la analize politice. Uniunea formata din PNL, PSD si PC si-a asigurat si majoritatea si in Consiliul Local Baia Mare, in care va avea 17 reprezentanti.

Catalin Chereches a asteptat fara emotii centralizarea datelor din sectiile de votare, dar cu interes pentru ca si-a dorit un scor electoral cat mai mare, lucru pe care, de altfel, l-a obtinut, avand cel mai mare procentaj pe tara dintre primarii alesi in municipiile resedinta de judet. In jurul orei 5.00 dimineata, edilul a aflat si rezultatele, iar apoi a inceput sa faca si primele comentarii.

“In primul rand trebuie felicitati baimarenii, care au avut o manifestare absolut laudabila prin prezenta mare la vot. E o prezenta record la nivelul municipiului Baia Mare, cu aproximativ 10.000 de votanti in plus fata de ceea ce a fost in mod traditional ca si prezenta la alegerile din 1990 incoace”, a declarat primarul Catalin Chereches.

Oarecum deziluzionat, dar impacat cu situatia a fost in cursul zilei de azi, 11 iunie, candidatul Uniunii pentru Maramures PDL+UNPR, Stefan Pop. Acesta a adunat un numar mai mic de voturi decat alianta care l-a sustinut in cursa pentru alegerile la Primaria Baia Mare, lucru care l-a luat pe nepregatite, avand asteptari mult mai mari, potrivit sondajelor de opinie efectuate anterior scrutinului si care il acreditau cu o notorietate de circa 25%. Totusi, el va ramane pe mai departe in Consiliul Local pentru ca a obtinut mandatul de ales.

“Nu m-am asteptat la scorul acesta. Eu m-am asteptat la un alt scor. Undeva in luna aprilie cineva din Baia Mare a facut un sondaj de notorietate. Eu la vremea respectiva am avut undeva intre 22 si 25% notorietate, nefacand nimic public, daca vreau sa candidez sau daca nu vreau sa candidez. Incercam sa fim alaturi de baimareni si sa nu fim suparati pentru ce s-a intamplat. Asta e politica, mergem inainte si totul e ok ”, a declarat Stefan Pop.

In intervalul 20-25 iunie, urmeaza ca noua structura a Consiliului Local si primarul Baii Mari sa depuna juramantul si sa isi intre in atributii. Evenimentul ar putea sa aiba loc in aer liber, chiar in fata alegatorilor.

CITESTE SI:
COMPONENTA CL – USL a obtinut 17 din cele 23 de locuri din Consiliul Local Baia Mare
Sursa: Anca Popescu