Stiri externe

ANALIZA – Grecii merg la urne duminica, pentru un scrutin legislativ cu rezultat incert

Alegatorii greci vor merge la urne duminica, pentru a treia oara in acest an, pentru un scrutin legislativ cu rezultat incert, relateaza agentia DPA in pagina electronica.

Grecii trebuie sa decida daca ii vor oferi din nou puterea fostului premier Alexis Tsipras, daca vor lasa economia tarii in mainile liderului conservator Evangelos Meimarakis sau vor alege unul dintre numeroasele partide mici a caror putere creste constant.

Potrivit ultimelor sondaje, grecii si-au pierdut increderea in promisiunile antiausteritate, dar nu sunt convinsi nici de promisiunile conservatorilor privind cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Doua sondaje publicate saptamana aceasta arata ca partidul Syriza, al lui Tsipras, si Noua Democratie, condusa de Meimarakis, sunt aproape la egalitate, fiind creditate fiecare cu aproximativ 27 la suta din voturi. Un sondaj publicat joi arata ca Noua Democratie avea un usor avans.

Devenind popular pentru promisiunile antiausteritate cand a ajuns la putere in ianuarie, pe fondul nemultumirilor fata de conditiile impuse de creditorii internationali Greciei, Tsipras parea candva invincibil. Popularitatea sa a ramas intacta si in lunile de negocieri dure cu Bruxelles-ul pentru un al treilea acord de finantare, cand bancile elene au fost inchise, dar situatia s-a schimbat de cand a demisionat.

Insa sondajele, care confirma cresterea popularitatii formatiunii Noua Democratie in defavoarea Syriza, sugereaza ca niciun partid nu va castiga majoritatea absoluta, chiar si cu bonusul de 50 de mandate primit de formatiunea clasata pe primul loc.

Sursa: Mediafax