Actualitate

Amenzi usturătoare pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu ! Vezi la cât se ridică acestea

Începând cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care nu au  autorizației de securitate la incendiu risca amenzi usturatoare pentru nedeținerea acestuia.

Avertismentul vine de la specialistii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta care atrag atentia supra faptului ca punerea în funcțiune, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi, ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație, atrage după amenzi  cuprinse între 20.000 — 50.000 lei.

Potrivit IGSU obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcțiilor , iar documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte, atestați – se arata intr-un comunicat al institutiei .

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu. Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționarii ori utilizării sunt reglementate în HG 915/2015 ( http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/172642 ).

In comunicat se mai precizeaza ca pe lângă aplicarea legii în sfera sancționatorie amintită anterior, instituția  reafirmă disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ.

De mentionat ca IGSU   a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *