Turism

ALTERNATIVA – Muzeele din Baia Mare au program pe toata durata Festivalului Castanelor. Expozitii si activitati noi pentru a-i atrage pe vizitatori (VIDEO)

muzeul-de-istorie-(1).jpg (500×350)Vezi VIDEO
Toate cele sapte institutii muzeale din Baia Mare au program in perioada Festivalului Castanelor. Pentru cei care au timp liber, pe parcursul zilelor de vineri, sambata si duminica, pot sa treaca pe la muzeu pentru ca nu vor fi dezamagiti. Fiecare unitate muzeala are cate ceva de oferit in asa fel incat vizita sa fie una de neuitat.

„Invitam baimarenii si vizitatorii care vor veni la Festivalul Castanelor sa paseasca la Bastionul Macelarilor intr-un program care nu e neaparat modificat. Special in zilele de sambata, duminica, Bastionul va fi deschis in intervalul 10.00 – 17.00 iar ca un moment, as zice eu, special pentru festivalul Castanelor este evenimentul de maine care incepe la ora 18.00 si anume, «Redescopera Baia Mare prin simturi». E un eveniment organizat de tinerii de la Team4Youth dar gazdele suntem noi cei de la Bastionul Macelarilor. N-am sa dezvalui decat atat: cei care vor veni, vor trebui sa recunoasca in ce parte a orasului sunt pentru ca vor fi amenajate in patru ateliere de la Bastionul Macelarilor, patru zone din Baia Mare, iar aceasta recunoastere se va face nu vizual ci folosindu-ne de celelalte simturi”, a precizat Oana Lesiu, muzeograf sef Bastionul Macelarilor.

Pentru baimarenii care iubesc astronomia, Festivalul Castanelor poate insemna si o vizita la Observatorul Astronomic pentru ca acolo sunt programate tot felul de activitati interesante.

„Speram ca maine seara va fi senin. Maine seara avem programata o sesiune de observatii astronomice intre orele 21.00 si 24.00 daca conditiile meteo vor permite acest lucru. Daca nu, oricum pe data de 28, imediat dupa finalul Festivalului Castanelor avem un eveniment important, Eclipsa totala de luna. Faza de totalitate va fi pe 28 dimineata, intre orele 5.11 minute si 6.23 de minute. Este prima eclipsa totala de luna dupa mai bine de patru ani, deci este un eveniment care ar trebui vazut. Este bine sa nu ratam asa ceva dar iarasi depindem de conditiile meteo”, a spus Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare.

Cei care vor cauta linistea, pe Bulevardul Traian, in imediata apropiere a scenei amplasate pe Bulevardul Unirii, pot da o raita si pe la Muzeul de Mineralogie. Nu vor fi dezamagiti pentru ca vor avea cu siguranta ce sa vada.

„Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare este o alternativa, spunem noi, remarcabila pentru cei care in multitudinea de evenimente, activitati, o varietate de spectacole oferite de organizatorii Festivalului Castanelor, oferim noi din punct de vedere cultural. Asteptam toti turistii care stim ca vin in numar foarte mare in aceasta saptamana in Baia Mare sa ne viziteze. Programul nostru este de la 9.00 dimineata pana la 17.00 dupa-masa, pe toata durata festivalului, deci inclusiv sambata si duminica. Avem expozitia noastra clasica cu produse ale activitatii vculcanice neogene in zona Baia Mare, mai exact celebrele flori de mina pe care le gazduim aici. De asemenea, avem o expozitie temporara organizata si vernisata incepand cu luna mai a acestui an, intitulata «Culoarea, lumina mineralelor» care este dedicata Anului International al Luminii, anul 2015 fiind declarat de ONU in aceasta postura. De asemenea, mai avem o expozitie temporara legata de activitatea copiilor, se numeste «Copilaria, arta si cunoastere», cuprinzand lucrari pe hartie dar si pe produse specifice muzeului nostru, pietre”, a enumerat Ioan Denut, directorul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Chiar daca la Muzeul Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare» nu s-au facut preparative speciale, vizitatorii au ce sa vada. Expozitia permanenta a suferit mici modificari tocmai pentru a incanta ochiul si sufletului celui care decide sa faca o vizita acolo.

„In acest an nu avem activitati special elaborate si promovate, propuse publicului baimarean, ci mergem cu cele doua manifestari care sunt deschise publicului, respectiv Expozitia permanenta «Centrul Artistic Baia Mare – Repere europene intre traditii si inovatii», expozitie deschisa in iunie 2010 si care, cu mici modificari si imbunatatiri este deschisa permanent. Si avem din luna iulie deschisa o foarte interesanta expozitie retrospectiva, Paul Ackerman, un mare artist francez cu origini romanesti. Orarul nostru este cel obisnuit, adica expozitiile pot fi vizitate zilnic, de marti pana duminica, inclusiv, intre orele 10.00 – 17.00, cu ora ultima de intrare in muzeu, 16.30”, a explicat Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare».

La Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, aflat in imediata apropiere a Pietei Libertatii, vizitatorii vor avea parte de o surpriza. Vineri, 25 septembrie, va fi vernisata o expozitie premiera pentru Baia Mare.

„Incepand de maine si pana duminica publicul poate sa viziteze atat expozitiile permanente ale Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie cat si o expozitie nou, temporara, «Obiecte masonice din colectia Muzeului National Bruckenthal» din Sibiu al carei vernisaj va avea loc vineri, 25 septembrie, ora 12.00. O expozitie inedita pentru cei mai multi dintre baimareni si vizitatori, suntem siguri, in intervalul orar 10.00 – 17.00 ii asteptam pe toti sa ne treaca pragul”, a dezvaluit Viorel Rusu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.

Nici la Muzeul de etnografie si Arta Populara lucrurile nu au fost lasate la voia intamplarii. Numarul de angajati a fost suplimentat tocmai pentru a face fata eventualului aflux de turisti. 

„Noi ne continuam activitatea. Am raspuns solicitarii primariei municipiului nostru, am dublat serviciul, in sensul ca am mai pus un coleg si in sectia pavilionara. Programul este de la 10.00 la 18.00. Sutem aici de la 8.00 dar programul este de la ora 10.00, inclusiv sambata si duminica. Avem anumite manifestari acum catre sfarsit de saptamana, avem si unele manifestari legate de mica gospodarie agricola pe care o avem aici, respectiv hranitul animalelor, animalutelor ce le avem aici, iepuri si gaini”, a spus Ilie Gherhes,sef de sectie la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.

Chiar daca la acest final de saptamana, asa cum sunt de obicei, toate unitatile muzeale din municipiu vor fi deschise, trebuie sa retineti ca in prima zi a saptamanii viitoare, tot ca de obicei, acestea vor fi inchise.

Sursa: Ana Pop