Actualitate

ALERTA DE CANICULA – Val de caldura si disconfort termic sever in 29 dintre judete

Cod portocaliu a fost anuntat astazi, 21 iunie, pentru mai bine de jumatate dintre judetele tarii. Meteorologii din cadrul administratiei nationale de profil au aratat ca un val de caldura persistent va lovi 29 de judete, dar au dat alerta de canicula si in restul tarii. Ei au precizat ca disconfortul termic va fi ridicat inclusiv in Maramures, unde pentru acest final de saptamana a fost emisa o avertizare meteo de cod galben.

“Pe parcursul zilei de vineri, 22 iunie, valul de caldura se va intensifica, disconfortul termic va fi in continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 pe arii extinse. Temperaturile maxime vor depasi frecvent 35….37 de grade, atingand izolat valori de 38 de grade in zonele de campie din sudul si estul tarii”, au subliniat responsabilii Administratiei Nationale de Meteorologie.

Codul galben pentru judetul Maramures este valabil pana in sambata seara, la ora 18.00, insa specialistii de la Bucuresti au aratat ca el ar putea fi prelungit. “In intervalul mentionat, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in majoritatea regiunilor. In vestul, centrul, nordul si nord-estul teritoriului vor fi frecvente descarcari electrice, intensificari de vant ce vor lua si aspect de vijelie, local averse ce pot depasi 20…25 l/mp si pe arii restranse caderi de grindina, mai ales in zona de munte”, au mai aratat meteorilogii.

Sursa: eMM.ro